Regeringens slagtilbud vækker undren: Vil betale EU-agenturs dyre husleje i 20 år

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at været helt opdateret.

Foto: OLIVIER HOSLET. Arkivfoto. EU-bygning i Strasbourg
Læs mere
Fold sammen

Godmorgen,

Den danske regering har været stor i slaget og givet et flot tilbud til EU. Men måske har de lige været generøse nok, mener en række partier.

Her er dagens morgenoverblik.

1
Et hemmeligt slagtilbud fra den danske regering

Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) skal flytte fra London, når Storbritannien forlader EU. Og den danske regering er meget interesseret i at få det store kontor til København. Så interesseret, at den har tilbudt EU at betale 20 års udgifter til husleje, ejendomsskatter, el, vand og varme, hvis EMA vil flytte til Ørestaden på Amager. Regningen kan løbe op i én milliard kroner.

Regeringen har dog ikke fortalt de øvrige partier, at den har givet det generøse tilbud. Det skriver Politiken.

Finansordførerne har sagt ja til, at regeringen må bruge 49 mio. kr. på at reservere erhvervskomplekset Copenhagen Towers i Ørestad frem til årsskiftet. Men oplysningen om, at der er tilbudt husleje frem til 2039 har regeringen ikke fortalt, fortæller flere finansordførere. Tilbuddet blev først givet til EU, efter at partierne var blevet informeret.

»Der er kommet nye oplysninger frem, som gør, at vi på ingen måde føler os dækket ind omkring ansøgningen,« siger SFs Lisbeth Bech Poulsen.

København er en af 19 europæiske storbyer, der i efteråret konkurrerer om lægemiddelagenturet, som beskæftiger 890 højtuddannede ansatte og holder hundredevis af konferencer hvert år.

2
Claus Hjort vil give endnu mere magt til anti-hackerenhed

Din patientjournal. Alle dine recepter. Og mails mellem Folketingets medlemmer. Det er nogle af de ting, som efterretningstjenesten kan få adgang til, hvis Forsvarsministeriets nye anbefalinger bliver til virkelighed.

En ny rapport fra Forsvarsministeriet fastslår, at Danmarks hackerenhed, Center for Cybersikkerhed, har »begrænsede muligheder for at yde en optimal indsats.«

Risikoen for cyberangreb er steget markant de seneste år, og nu foreslår Forsvarsministeriet altså at give efterretningstjenesten endnu bedre mulighed for at kigge danskerne over skuldrene.

»Det får hårene til at rejse sig i nakken på mig,« siger en IT-ekspert, som Berlingske har talt med.

Business anbefaler:

3
Apple vil give konkurrence til MobilePay

Danske Bank vidste nok godt, at dagen ville komme. I årevis har banken forsøgt at udbrede MobilePay på det danske marked, inden store internationale spillere som Facebook, Google og Apple går i land i Danmark.

Nu fortæller Apple så, at man er klar til at udrulle den digitale løsning Apple Pay i Danmark. Betalingstjenesten eksisterer allerede i næsten 20 lande, hvor Apple-brugere kan betale deres køb gennem telefonen.

MobilePay har en stor fordel i konkurrencen, da den allerede har mere end fire millioner brugere. Men Apple Pay har potentiale til at vende op og ned på markedet grund af Apples generelle dominans i Danmark, lyder analysen fra betalingsekspert Henning N. Jensen.

»Det er klart, at Apple er et anerkendt navn, og det kan selskabet godt drage fordel af,« siger han.

Læs mere om den nye betalingsløsning i Berlingske Business.

4
Tesla kører hurtigere end ventet

Det vrimler med Tesla-nyheder i disse dage. Den længe ventede på Model 3-elbil er på vej ud på vejene. Og nu kan Tesla melde om økonomisk succes i sit seneste regnskab.

Tesla havde en større omsætning i andet kvartal end ventet, og underskuddet blev ikke nær så stort som estimeret, skriver Ritzau Finans.

Teslas omsætning løb op i 2,8 mia. dollar, hvor analytikerne havde ventet en omsætning på 2,5 mia. dollar ifølge Bloomberg News' undersøgelse.

Aktien steg 7,4 pct. på eftermarkedet, efter at Wall Street var lukket. På Business Live holder vi øje med, hvordan Elon Musks Tesla-aktie klarer sig dagen igennem.

Det skal investorerne holde øje med

I dag er en nøgletals-dag, vurderer Nordeas seniorstrateg, Morten Hessner. Her er hans vurdering af, hvad markedet skal holde særligt øje med i dag:

  • Dagens klart vigtigste begivenhed er offentliggørelsen af ISM-indekset for den amerikanske servicesektor, som er en af de helt centrale temperaturmålinger på tilstanden i amerikansk økonomi. Tallet kommer kl. 16 dansk tid, og markedet forventer et lille fald fra 57,4 i juni til 57,0 i juli. Alle værdier over 50 er udtryk for vækst i servicesektoren.
  • Vi får også ny viden om detailsalget i euroområdet i juni, hvilket er et godt signal om forbrugernes købelyst i Europa. Markedet forventer en lille stigning med 0,1 pct. efter en markant fremgang i forrige måned på 0,4 pct. Tallet kommer kl. 11.

Det sker på markederne

De asiatiske aktiemarkeder ligger med generelle kursfald torsdag morgen, hvor investorer tager gevinsterne hjem, efter at Wall Streets Dow Jones Industrial Average onsdag brød 22.000-barrieren for første gang i indeksets 121-årige historie.

  • Nikkei 225: -0,2 pct.

  • China Shanghai Composite: -0,2 pct.

  • Sydkoreas Kospi: -1,5 pct.

  • Indiens BSE Sensex: +0,1 pct.