Regeringens erhvervsudspil får pæne klapsalver fra erhvervslivet

DVCA og Dansk Erhverv roser regeringens erhvervsudspil. Men ordningen med aktiesparekontoen skal kun være en start. På sigt skal vi have en mere »potent og ambitiøs ordning,« mener DVCA.

Kristian Jensen, Karsten Lauritzen, Simon Emil Ammitzbøll og Brian Mikkelsen. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi skal have »boostet« iværksætteriet herhjemme. Regeringens udspil er et rigtig godt skridt i den rigtige retning, men det skal kun være første skridt. Mere skal komme.

Sådan lyder det fra DVCA, der er brancheorganisation for venture- kapitalfonde samt business angels.

Adm. direktør Jannick Nytoft hæfter sig specielt ved tre elementer i erhvervsudspillet fra regeringen. Det er aktiesparekontoen, investorfradraget samt nemmere adgang til aktieaflønning.

»Vi har den udfordring i Danmark, at i Storbritannien er der dobbelt så mange vækstiværksætter i forhold til antal indbyggere, og i Norge og Sverige er der dobbelt så mange som herhjemme. Regeringens oplæg er en rigtig god begyndelse til at få gjort noget ved det problem,« siger Jannick Nytoft.

Han mener, at specielt ordningen med en aktiesparekonto meget gerne skulle udbygges fremover.

»I Danmark er der simpelthen for få børsnoteringer. I Sverige har de mange flere. Det skyldes blandt andet aktiesparekontoen, som der nu er en mio. svenskere, der har, siger Jannick Nytoft.
Det er rigtig godt, at den ordning også kommer i Danmark, men vi ser gerne, at ordningen i fremtiden bliver endnu mere potent og ambitiøs, end det regeringen lægger op til nu. Det skal kun være en begyndelse,« siger Jannick Nytoft.

Dansk Erhverv roser også regeringens udspil.

»Vi støtter også aktiesparekontoen. Vi har i mange år ønsket at få noget svensk inspiration herover. Vi bruger helt bevidst begrebet aktiekultur. Det handler om at få danskerne til at tænke i de baner, og her er aktiesparekontoen en af vejen frem,« siger adm. direktør i Dansk Erhverv, Jens Klarskov.

Han glæder sig også over, at der kommer flere penge til digitaliseringen af virksomhederne. Direkte adspurgt, hvad der mangler i pakken, har han to ønsker til regeringen.

»Den forøgede ordning med forskerskatten ser vi meget gerne bliver indfaset hutigere, end regeringen lægger op til. Det kan lige så godt ske nu,« siger Jens Klarskov.

»Der kunne ligeledes godt komme noget på energiafgifterne. Det er stadig sådan, at det er dyrere at opvarme et hotelværelse end at opvarme et rum med tomater. Der er brug for et udspil med omkring mere sektorneutrale energiafgifter,« siger Jens Klarskov.

I Dansk Industri, DI, er man også glade.

»Den helt overordnede kommentar er, at er vi positive over for udspillet. Det bliver gjort noget ved iværksætteriet og aktiekulturen. Det værdsætter meget,« siger adm. direktør i DI, Karsten Dybvad.

»rRegeringen går ind og gør det nemmere at skaffe kapital til små og mellemstore virksomheder. Det er noget af det, som er brug for, så de kan komme til at skabe mere vækst og arbejdspladser,« siger Karsten Dybvad, der godt kunne tænke sig, at den endelige pakke kommer til at indeholde et ekstra element.

»Nu skal de i gang med forhandlingerne. Der er der nogle ting, som kan gå ud og noget, der kan gå ind.  En af de ting, vi lægger vægt på, er at selskabsskatten hele tiden skal være konkurrencedygtig i forhold til de lande, vi konkurrere med. Regeringen må meget gerne gå ind og sætte selskabsskatten ned. Men det må ikke skygge for, at vi er rigtig galde for den samlede pakke og håber, at det hele går igennem,« siger Krsten Dybvad.

Cheføkonom i Nykredit Tore Stramer mener, at ideen med en aktiesparekonto er god. Han fremhæver, at danskerne har 840 mia. kr. stående på deres indlånskonti i bankerne. Mange af de penge kan bruges i den nye aktiesparekonto. Men de private skal også passe på, fremhæver Tore Stramer.

»En aktiesparekonto vil øge velstanden i dansk økonomi. Der kan derfor også være rigtig god fornuft i, at motiverer flere danskere til at holde aktier. Hvis flere vælger at investerer i aktie, vil det på sigt øge formueafkastet og dermed danskernes forbrugsmulighederne. Kort sagt vil en aktiesparekonto kunne øget velstanden herhjemme på sigt,« siger Tore Stramer.

Det er dog vigtigt, at skære ud i pap, at intet kommer gratis i denne verden – heller ikke aktieafkast. Merafkastet fremkommer alene som følge af, at investeringer i aktier er mere risikabelt end at have pengene stående trygt i banken. Det er derfor også vigtigt, at man spreder sin investering i flere aktier. Derfor bør loftet over indeståendet på aktiesparekontoen ikke sættes for lavt – 500.000 kr. lyder fornuftigt.
Men vigtigst af alt skal privatøkonomien ikke stå og fald med afkastet på aktiesparekontoen. Der skal med andre ord være plads i budgettet til at tage tab.