Regeringen vil stoppe skattefidus for milliarder

Skatteminister Morten Østergaard vil sætte en stopper for, at virksomhedsejere kan bruge den såkaldte virksomhedsordning til at afvikle privat gæld eller afholde store private udgifter, som der kun er betalt lav selskabsskat af. Konservative er imod.

Skatteminister Morten Østergaard vil med et indgreb stoppe en fidus med private udgifter afholdt via virksomhedsordningen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

Selvstændige erhvervsdrivende skal i fremtiden betale milliarder af ekstra skattekroner til statskassen som følge af et straksvirkende lovforslag, som regeringen har fremsat, skriver Politiken.

Indgrebet skal sætte en stopper for, at virksomhedsejere bruger den såkaldte virksomhedsordning til at afvikle privat gæld eller afholde store private udgifter, som der kun er betalt lav selskabsskat af - ikke almindelig indkomstskat.

Skatteminister Morten Østergaard (R) er glad for at kunne sætte en stopper for »en fed skattefidus«.

»Den her udnyttelse af virksomhedsordningen er jo helt i modstrid med, hvad pointen oprindelig var. Nu bliver der sat en stopper for det, så lovgivningen lever op til dens intentioner og ikke bliver brugt til at spekulere i, hvordan man kan nøjes med at betale selskabsskat af private udgifter«, siger Morten Østergaard til avisen.

Skatteministeriet forventer, at stramningen af loven vil indbringe 800 millioner kroner i år, 900 millioner næste år og 500 millioner i årene fremover.

Forslaget bliver dog en del af vækstforhandlingerne, fordi en del af provenuet ifølge regeringen skal bruges til at finansiere de kommende væksttiltag, og det vil de konservative ikke være med til.

»Vi er lodret imod. Det er en vækstdræber. Man tager livet af en række virksomheder, og en masse mennesker mister deres job, fordi de selvstændige ikke har den likviditet, de har haft tidligere«, siger finansordfører Mike Legarth (K).

Han betragter det som »rent spin«, når regeringen taler om skattespekulation i ordningen.

Dansk Erhverv er positive over for indgrebet.

»Misbrug har aldrig været meningen med ordningen. Derfor er et indgreb på sin plads, men det er vigtigt, at det bliver målrettet, og det må ikke gøre livet sværere for dem, som overholder reglerne«, siger direktør Christian Ingemann.

Regeringen har sikret sig flertal for lovforslaget med støtte fra SF og Enhedslisten.