Regeringen vil skrue kraftigt op for investeringerne i ny vækstplan

Investeringsvilkårene skal forbedres, iværksætterne skal have bedre vilkår og den udskældte PSO-afgift lider døden. Det er nogle af hovedinitiativerne i regeringens vækstudspil.

Foto: Mathias Løvgreen Bojesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En historisk styrkelse. Det kalder regeringen sit vækstudspil "Helhedsplan - for et stærkere Danmark", som netop er offentliggjort.

Planen har blandt andet fokus på at øge virksomhedernes investeringer og gøre finansieringsvilkårene for iværksættervirksomheder mere attraktive. Derudover vil regeringen fjerne den udskældte PSO-afgift, lempe virksomhedernes byrder endnu mere end, den hidtil har haft planer om, nedsætte et permanent produktivitetsråd og gennemføre en række initiativer, som skal hjælpe vikrosmhederne til at udnytte vækstpotentialet i digitalisering og deleøkonomien.

»Vækst 2016 skal skabe fundamentet for flere nye investeringer i danske virksomheder og forbedre mulighederne for at starte og udvikle nye nye virksomheder. Med planen er vi i gang med at sætte hele Danmark i vækst. Samlet set vil udspillet øge væksten med 35 mia. kr. frem mod 2025, og dagens initiatver er dermed den største samlede erhvervspakke i nyere tid,« siger erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen i en kommentar.

De 35 mia. kr. svarer til omsætningen i en virksomhed cirka på størrelse med industrigiganten Danfoss.

Planen har fem hovedoverskrifter:

- Gode investeringsvilkår og bedre adgang til egenkapitalfinansiering

Gode investeringsvilkår omfatter, at regeringen vil inføre en justeret selskabsskattemodel, hvor virksomhederne kan få fradrag for selskabsskatten for normalforretningen af egenkapitalen. Det skal frigøre flere midler, som virksomhederne kan investere. Håbet er, at det vil resultere i flere investeringer i f.eks. ny teknologi, maskiner og udvidelser.
Derudover indfører regeringen et bonusfradrag for små og mellemstore virksomheders investeringer i forskning og udvikling på 150 pct. og for store virksomheder på 125 pct.

- Iværksætterindsats og vækstvirksomheder

Når det gælder iværksættere er regeringen også ude med gavesækken. Som en treårig forsøgsordning giver regeringen mulighed for at iværksættervirksomheder kan fra skattefrihed for overskud på op til syv mio. kr. i de tre år.
Regeringen åbner op for, at privatpersoner, kan investere en mindre del af deres pensionsformue i små, ikke-børsnoterede virksomheder, at der indføres fradrag for personlige investeringer i samme type virksomhed.
Står det til regeringen skal der også lempes i blandt andre hovedaktionærers investeringer i egne virksomheder, dog først fra 2018.

- Lavere omkostninger gennem afskaffelse af PSO-afgiften og effektiv forskning

For at imødekomme de produktions- og el-intensive virksoheder og styrke deres konkurrenceevne over for udlandet, vil regeringen afskaffe den omdiskuterede PSO-afgift gradvist fra 2017. PSO-afgiftens ventes at koste virksomhederne syv-otte mia. kr. i 2017.

- Velfungerende markeder i en global økonomi og færre byrder

Regeringen har allerede et mål om at lempe virksomhedernes administrative bryder for tre mia. kr. i 2020. Nu ændres målet til i alt fem mia. kr. i 2025. En del af reduktionen skal hentes ved at sikre, at EU-lovgivning fortsat implementeres, så det giver mindst muligt besvær for erhvervslivet.
Derudover vil regeringen blandt andet også nedsætte et permanent produktivitetsråd, som skal overvåge produktivitetsudviklingen i dansk økonomi og komme med anbefalinger til at forbedre produktiviteten. Rådet skal kører under Det Økonomiske Råds formandskab.

- Vækstmuligheder og digitalisering
Regeringen vil komme deleøkonomien imøde med en deleøkonomisk strategi, som skal sikre klare rammer for de mange nye forretningsaktiviteter.

Samtidig vil regeringen lokke platformsvirksomheder som AirBnB og Uber til at indberette deres brugeres indtægter til skat ved at hæve bundfradraget for at udleje helårsboliger med 10.000 kr. om året og med for sommerhuse med 5.000 kr. om året, hvis et bureau eller en deleøkonomisk platform indberetter lejeindtægterne direkte til Skat. Derudover afsættes der yderligere 100 mio. kr. til andre skattelempelser til deleøkonomiske virksomheder, der indberetter til skat.

Regeringen vil også udvikle løsninger, som gør det muligt for privatpersoner at indberette indtægter for serviceydelser mellem privatpersoner til Skat.
For den mere etablerede del af den erhvervslivet fremhæver regeringen, at den allerede har nedsat et Produktionspanel 4.0, der skal komme med anbefalinger til at fremme digitaliseringen i især mindre virksomheder.