Regeringen vil sænke afgiften på nødder – men den stiger på is og chokolade

Regeringen lagde onsdag i sit erhvervsudspil op til at fjerne nøddeafgiften og i øvrigt bruge 125 millioner kroner på at rydde op i andre afgifter. Men til januar stiger afgiften på en række andre dagligvarer.

Regeringen lagde onsdag i sit erhvervsudspil op til at fjerne nøddeafgiften og i øvrigt bruge 125 millioner kroner på at rydde op i andre afgifter. Men til januar stiger afgiften på en række andre dagligvarer, bl.a. chokolade og is
Læs mere
Fold sammen

Kaffe, te, chokolade og is er nogle af de varer, der bliver dyrere i det nye år.

Til trods for, at regeringen onsdag lagde op til at ville fjerne afgiften på nødder og rydde op i andre afgifter, vil erhvervslivet og forbrugeren fra den 1. januar blive ramt af afgiftsstigninger på 5,5 procent på en række dagligvarer.

Det er skattereformen fra 2012, der resulterer i de nye afgiftsstigninger, som ifølge Cepos vil koste 237 millioner kroner at droppe. Det skriver Børsen.

Til sammenligning koster det 180 millioner kroner at afskaffe nøddeafgiften og derudover har regeringen lagt op til at rydde op i andre afgifter for 125 millioner kroner.

Det kan virke mærkeligt, at regeringen på den ene side vil sænke afgifterne på nødder, mens afgiften på en række andre almindelige forbrugsvarer samtidig stiger.

Men ifølge Økonomi- og Indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA) er der ikke noget at gøre ved de afgiftsstigninger, som allerede er planlagt:

»Ikke alene er det en planlagt stigning, det er også en vedtaget stigning. Så det tæller ikke. Sådan er det bare,« siger Simon Emil Ammitzbøll til Børsen.

Han mener fortsat, at erhvervslivet vil blive glad for regeringens indsats mod afgifter.

Men hos erhvervslivet frygter man, at de nye afgiftsstigninger på særligt de søde sager vil sætte ekstra skub i grænsehandlen. En række repræsentanter for arbejdstagere og arbejdsgivere er derfor gået sammen for at forsøge at standse udviklingen, som de mener vil øge slikfuskeriet og koste jobs.

»Som repræsentanter for arbejdstagere og arbejdsgivere er vi stærkt bekymrede over den planlagte stigning af chokolade- og sukkervareafgiften 1. januar 2018. Vi forudser, at endnu en stigning i afgiften vil øge den illegale handel yderligere, koste flere danske arbejdspladser og styrke finansieringen af de kriminelle miljøer,« skrev parterne i et fælles debatindlæg i Jylland Posten i midten af juli.

Parterne omfatter Dansk Erhverv, HK Handel, Hadel & Transport, Fødevareforbundet, DI Fødevarer, NNF og De Samvirkende Købmænd.