Regeringen vil øge offentligt forbrug

Næste års finanslov rummer en forøgelse af de offentlige investeringer på cirka 10 milliarder. Det kan sætte økononien i gang, mener regeringen.

Når finansloven fremlægges tirsdag, vil finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) præsentere øgede offentlige investeringer for cirka ti mia. kr., erfarer Berlingske Tidende.

Der er tale om penge fra allerede indgåede aftaler som blandt andet Grøn Vækst, Kommuneaftalen og fremrykkede anlægsinvesteringer, der samlet set øger de offentlige investeringer. Pengene skal blandt andet gå til fremskudte investeringer i ældreplejen, trafik og sygehuse.

- Vi har en finanslov med et højt forbrug for på den måde at holde gang i hjulene, mens vi venter på opsvinget, som heldigvis nærmer sig, siger Mike Legarth, finansordfører fra de Konservative.

Cheføkonom i Danske Bank, Steen Bocian er ikke i tvivl om, at næste års finanslov vil have en effekt på krisen:

- Det er en ekspansiv finanslov, og det kan man sagtens retfærdiggøre. Det vil have en kortsigtet vækststimulerende effekt, og det vil skabe arbejdspladser.

Men oppositionen er langtfra tilfreds og påpeger, at de øremærkede penge slet ikke rækker:

- Både vismændene og vi mener, at der er behov for langt mere, når det gælder offentlige investeringer i 2010, siger finansordfører Morten Bødskov (S), mens SF også fastslår, at de ti mia. kr. »langtfra er nok«.

Den kriseramte byggebranche er dog tilfreds.

- Regeringen bevæger sig i den rigtige retning, men har stadig råd til nye initiativer, siger Lars Storr-Hansen, adm. direktør i Dansk Byggeri.