Regeringen vil have pensionskroner i offentligt spil

Regeringen vil med en række tiltag forbedre vilkårene for samarbejde mellem det offentlige og det private.

Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det sker, efter at der de seneste ti år kun er indgået omkring 10-12 offentligt-private partnerskaber, selv om politikere fra den tidligere borgerlige regering og den nuværende regering har talt varmt for offentligt-private partnerskaber (OPP). Regeringen vil forbedre vilkårerne ved at droppe kravet om kommunal deponering af værdien af OPP-projektet.

Et OPP-projekt betragtes i dag som et lån. Derfor skal den offentlige part deponere, hvad der svarer til værdien af projektet i minimum 10 år. Det forringer den offentlige likviditet, skriver Information.

»Det er utrolig vigtigt, at vi ser på den ordning. Deponeringen blokerer for investeringer,« mener SFs erhvervsordfører Annette Vilhelmsen, som støttes af Socialdemokraterne.

OPP-projekter har typisk til formål at stå for offentlige bygge- og anlægsopgaver, der kræver langsigtede investeringer. Derudover har regeringen udarbejdet en standardmodel for, hvordan offentlige og private aktører kan lave forpligtende samarbejder. Regeringspartierne forventer, at det i det kommende år vil føre til langt flere OPP-projekter med private aktører, såsom pensionskasser og fonde.

»OPP er ekstremt spændende. Jeg forventer, at vi vil se meget mere af det i de kommende år,« siger Socialdemokraternes erhvervsordfører Benny Engelbrecht.

»Der er mange gode muligheder for at få noget positivt ud af, at det offentlige og private arbejder mere forpligtende sammen,« siger Marianne Jelved, Radikale Venstres finansordfører.