Regeringen vil forbyde tynde knitreposer

Hvis det står til regeringen, skal de tynde, engangsplastikposer forbydes. Det skriver Politiken.

Regeringen vil helt forbyde tynde plastikposer og indføre tvangsbetaling for resten. Det skriver Politiken. (Genrefoto) Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

I regeringens plastikhandleplan fremgår det, at planen er, at de tynde plastikposer kendt som knitreposer skal forbydes. Samtidigt skal det være forbudt at dele plastikposer generelt ud gratis.

Det skriver Politiken.

»Tiltagene skal dels mindske vores forbrug af engangsplastikposer, dels få os til at tænke os om i forhold til, hvor mange poser vi har brug for, når vi køber ind,« siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) til Politiken om det planlagte forbud.

De tynde plastikposer, som er kendt fra eksempelvis pizzeriaer eller små butikker, bliver oftest kun brugt en gang og går let i stykker. Og tvungen betaling for almindelige plastikposer skal få danskerne til at genbruge dem mere.

Forslaget finder støtte hos Dansk Erhverv, der er erhvervsorganisationen for 14.000 virksomheder - blandt andet inden for handel.

»Vi støtter op omkring, at en pose ikke er en gratis ting. Når en pose koster noget, bliver det en vare, som forbrugere opfatter som en værdi, og det giver respekt og incitament til mere genbrug,« siger Jakob Lamm Zeuthen, miljøpolitisk chef i Dansk Erhverv, til Politiken.

Ikke overraskende finder idéen også støtte hos interesseorganisationen Plastic Change.

»Det er rigtig godt, at det skal koste noget, når man vil købe en bærepose, for det vil få flere til at sige nej. Og det er absolut en god ting at forbyde tynde engangsposer med hank,« siger kommunikationschef Lisbeth Engbo fra organisationen til Politiken.

De seneste år er der kommet mere og mere fokus på plastikforurening, ikke mindst i havene.

I Australien har landets to største supermarkedskæder, Coles og Woolworth, besluttet ikke at have de tynde plastikposer og stoppede med at føre dem i sommer.

Det har ifølge The Guardian ført til et fald generelt i forbruget på 80 procent og har sparet 1,5 milliarder poser.

/ritzau/