Regeringen vil bremse jobflugt med ny industristrategi

Der er blevet skåret kraftigt ned på antallet af medarbejdere i de største danske virksomheder, selv om virksomhederne præsterer flotter overskud. Regeringen barsler med en ny industristrategi for at vende udviklingen.

Foto: LISELOTTE SABROE

De største danske virksomheder har tjent milliarder gennem de seneste år, men opsvinget kan ikke mærkes på det danske arbejdsmarked. På seks år er der forsvundet 18.000 danske jobs i landets 23 største virksomheder, viser en analyse i Berlingske mandag.

I samme periode har selskaberne i analysen skabt knap 62.000 job i udlandet og oplevet en stigning i omsætningen med 32 procent til 763 milliarder kroner.

Men ifølge Socialdemokraternes erhvervsordfører, Benny Engelbrecht (S), bør danske lønmodtagere også få glæde af virksomhedernes succes, og regeringen er netop nu på vej med en større industristrategi, der skal sikre flere danske arbejdspladser og flere investeringer i Danmark, fortæller han.

»Målsætningen er simpelthen at understøtte, at en række af de her arbejdspladser kan blive trukket hjem til Danmark. Samtidig skal vi også sikre, at det bliver mere attraktivt at etablere nye arbejdspladser inden for rigets grænser,« siger Benny Engelbrecht.

Han placerer en del af skylden for den »yderst negative udvikling« hos den tidligere VK-regering. Men først og fremmest har fokus tidligere ligget et helt forkert sted, når man har forsøgt at sikre de danske arbejdspladser, siger han:

»Det er først i løbet af de sidste par år, at vi i de politiske led har forstået, at vi også er nødt til at tænke i produktion i Danmark, og at vi ikke alene kan leve af udvikling af nye produkter,« siger han og tilføjer, at det er en meget væsentlig erkendelse, som regeringen gerne vil understøtte med sit nye industriudspil.

»Det er helt naturligt at se på investeringsstrømmen og først og fremmest at få danske virksomheder til også at tænke danske investeringer ind. Det begynder langsomt at vende, men det er klart, at vi ønsker, at det går hurtigere. Og hvis vi kan understøtte det med politiske initiativer, så vil vi gerne gøre det,« siger erhvervsordføreren, der ikke vil komme ind på det konkrete indhold i regeringens kommende industristrategi, der bliver præsenteret i løbet af foråret.

»Jeg synes i høj grad, at regeringen har sat spørgsmålet om danske arbejdspladser på dagsordenen. Og vi kan heldigvis også se eksempler på danske virksomheder, der vælger at flytte produktionen hjem til Danmark,« siger Benny Engelbrecht, der dog samtidig fastholder, at den udvikling gerne skulle gå hurtigere.

»Når vi ser på, hvad vi kan gøre, så er vi også nødt til at erkende, at ting tager tid, og at vi ikke bare kan vende en negativ udvikling, der har været undervejs i årevis. Og godt nok peger Berlingskes undersøgelse på, at der har været en udfordring i de seneste seks år. Men jeg mener, at udviklingen går meget længere tilbage,« siger Benny Engelbrecht, der mener, at man skal helt tilbage til 1980erne og 90erne for at finde den danske jobflugts begyndelse:

»Og netop det, at man ikke har imødegået, at arbejdspladser er flyttet ud, og også at vi ikke har sagt til os selv, at Danmark både skal være et udviklings- og producerende land«.