Regeringen venter offentlig vækst på 0,7 procent næste år

Trekløverregeringen består af to partier, der gik til valg på nulvækst i det offentlige og et parti, der gik til valg på minusvækst.

Mandag d. 28. november 2016 præsenterede statsminister Lars Løkke rasmussen sin nye regering for dronningen på Amalienborg. (Foto: Bax Lindhardt/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt

Men næste år regner regeringen med en vækst i det offentlige forbrug på 0,7 procent i 2017. Der erfarer Ritzau, dagen før regeringen fremlægger årets sidste Økonomisk Redegørelse.

Redegørelsen er regeringens prognose for dansk økonomi, og da den seneste rapport kom i august, lød vækstskønnet i det offentlige forbrug på 0,5 procent i 2017.

Ifølge regeringsgrundlaget vil VLAK-regeringen til foråret fremlægge en "opdateret plan for de finanspolitiske rammer frem mod 2025", og den skal tage udgangspunkt i en offentlig vækst på 0,3 procent.

Hertil kommer udgifter muliggjort af reformer af eksempelvis SU'en, som regeringen barsler med.

Mens Venstre og De Konservative har ønsket nulvækst, gik Liberal Alliance til valg på minusvækst. Regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti, kæmper for en vækst i det offentlige forbrug på 0,8 procent.

I år skønnes det reale offentlige forbrug ifølge Økonomisk Redegørelse at vokse med 0,4 procent. For 2018 er der beregningsteknisk forudsat en realvækst på 0,8 procent.

Samtidig skønner Økonomisk Redegørelse, at den offentlige strukturelle saldo vil udvise et underskud på 0,5 procent af BNP næste år. Dermed går regeringen helt til grænsen i budgetloven.

Økonomisk Redegørelse, der er regeringens status over tilstanden i dansk økonomi, bliver fremlagt mandag formiddag af økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA).

Den nye minister er i den forgangne uge blevet kritiseret for at udskyde offentliggørelsen af den økonomiske rapport, som regeringen fremlægger tre gange årligt - i maj, august og december.

Den skulle have været fremlagt fredag, men til Folketingets Finansudvalg forklarede ministeren, at der var behov for ekstra tid "med henblik på at få den nye regerings prioriteter klarere afspejlet i fremstillingen".

Det udløste kras kritik fra Socialdemokratiets finansordfører, Benny Engelbrecht. Han påpeger, at Økonomisk Redegørelse skal være en objektiv redegørelse for, hvordan dansk økonomi har det.

Ordføreren anklagede Ammitzbøll for at købe sig tid til at kunne "photoshoppe" rapporten for at få tallene til at se bedre ud. Ministeren har blankt afvist beskyldningerne.