Regeringen udskyder skattereform til efteråret

Statsminister Lars Løkke Rasmussen vil udskyde skattereform til efteråret. Ny 2025-plan fremlægges til sommer.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen. (Foto: Erik Refner/Scanpix 2015) Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner

København: Selv om LA truer regeringen på livet, hvis man ikke indkalder til skatteforhandlinger i foråret, så fastslår statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) nu, at regeringen udskyder skattereformen til efteråret.

På et pressemøde efter regeringens seminar mandag og tirsdag siger statsministeren, at regeringen først vil forsøge at finde en løsning på de store udgifter til asylansøgere og flygtninge via forhandlinger med kommunerne og arbejdsmarkedets parter.

Derefter vil regeringen til sommer fremlægge en ny 2025-plan for dansk økonomi. På den baggrund skal der så indkaldes til forhandlinger om skatten i efteråret.

Ifølge Lars Løkke Rasmussen overskygger asylkrisen dog alt andet lige nu. Ifølge Løkke er asylkrisen "ikke er det eneste tema, men det er det største":

»I min nytårstale sagde jeg, at det var dette århundredes største krise. Det siger man kun, hvis man mener det. Og det gør jer. Det udfordrer vores sammenhængskraft og vores økonomi.«

»Den måde, vi håndterer krisen på, vil være afgørende for, hvordan vores samfund udvikler sig i de kommende år«, siger Lars Løkke Rasmussen.

Dermed er regeringens prioritering for foråret klar: Det er asylkrise før skattereform.

Med udskydelsen af skattereformen er regeringen for alvor ved at komme på kant med støttepartiet Liberal Alliance.

Partiets leder Anders Samuelsen fastslog mandag, at han ikke vil garantere regeringens overlevelse, hvis der ikke indkaldes til forhandlinger om skat i foråret. Her går Liberal Alliance efter en lempelse af topskatten.

Løkke fastslår dog, at regeringen arbejder videre med sigtelinjerne fra regeringsgrundlaget, hvor man oprindeligt skrev, at der skulle indkaldes til skatteforhandlinger i foråret.

»En helt central ambition for os er en skattereform, som sænker skatten på arbejde. Vi skal påskønne dem, som arbejder, og flere skal forsørge sig selv.«

»Vi fastholder ambitionsniveauet, og vi vil senere i år fremsætte forslag om at sænke skatten«, siger Løkke.

I første omgang vil regeringen dog i begyndelsen af februar indkalde til såkaldte topartsforhandlinger mellem regeringen og kommunerne.

Her skal parterne finde en løsning på omkostningerne til de usædvanligt mange flygtninge, der i denne tid får ophold og senere skal have familiesammenføring.

Samtidig vil regeringen indkalde arbejdsmarkedets parter til trepartsforhandlinger. Her skal parterne finde frem til, hvordan flere flygtninge kan komme ud på arbejdsmarkedet.

»Vi må være ærlige og sige, at de historiske erfaringer ikke er gode. Efter et år er det 10 procent, der er kommet i arbejde. Efter tre år er det under 30 procent.«

»Hvor godt vi løser den opgave vil afgøre, hvor mange penge vi har til andre udfordringer«, siger Lars Løkke Rasmussen.