Regeringen udskyder barselsfond for selvstændige

Barsel. Familieministeren udskyder et bebudet lovforslag om barselsfond for selvstændige til foråret. Håndværksrådet undrer sig over, at regeringen slet ikke har sat forslaget på lovprogrammet.

Et lovforslag, der sikrer, at selvstændige erhvervsdrivende fremover også bliver omfattet af en barselsfond, glimrer ved sig fravær i regeringens omfattende lovkatalog, som blev offentliggjort tirsdag.

Familie- og forbrugerminister Carina Christensen (K) meldte ellers ud i sommers, at hun forventer at have et udspil til en barselsordning for selvstændige klar i løbet af efteråret. Indtil da kunne alle interesseorganisationer indsende deres forslag til modeller, så politikerne havde noget at diskutere ud fra.

At barselsfonden for selvstændige ikke er med i lovkataloget, undrer Håndværksrådet.

- Vi havde en forventning om, at det ville fremgå af lovkataloget, at regeringen fremsætter et lovforslag i løbet af denne lovsamling. Det burde helt klart have været med, siger afdelingschef i Håndværksrådet Søren Nicolaisen.

Han frygter, at historien gentager sig fra tidligere, hvor daværende familie- og forbrugerminister Lars Barfoed måtte opgive at nå frem til et brugbart forslag.

Men den frygt er ubegrundet, siger Carina Christensen.

- At få lavet en brugbar barselsordning for selvstændige er på ingen måde nedprioriteret. Der vil komme et forslag. Men lige nu afventer vi en evaluering af hele den fleksible barselsordning, og før den foreligger, kan vi ikke sætte en dato på, hvornår et lovforslag kan være klart, siger Carina Christensen.

Resultatet af evalueringen af den fleksible barselsorlov ventes klart i løbet af november i år.

I Håndværksrådet er man da også parat til at give forarbejdet den tid, der skal til.

- Vi er ikke interesseret i en hvilken som helst løsning. Vi skal for eksempel undgå, at der bliver tale om et tag-selv-bord for dem, der ved, at de vil have et barn. Det skal være en ordning, der ikke opfordrer til udnyttelse, siger Søren Nicolaisen.

Ifølge Carina Christensen er det ikke nogen nem øvelse at finde en løsning for de selvstændige, men det skal gøres.

- Vi er lige nu i en proces, hvor vi mødes med forskellige organisationer, som har forslag til, hvordan ordningen skal strikkes sammen. Det er ikke nemt. Vi overvejer blandt andet fordele og ulemper ved en frivillig kontra en obligatorisk ordning, siger Carina Christensen.

Hun forventer, at et lovforslag vil være klar til foråret.