Regeringen tror fortsat på opsvinget

Trods aktieuro og svagere vækst i Kina peger alt på, at der stille og roligt er et opsving på vej i den danske økonomi, lyder det fra finansminister Claus Hjort Frederiksen (V).

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V). Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen

Ro på nu. De bedre tider for den danske økonomi med et pænt opsving er på vej. Sådan lyder det fra finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) i en mail til Berlingske Business.

Den kommer på baggrund af den senere tids usikkerhed om både den danske og den internationale økonomi. Aktiemarkederne er ude i en gevaldig krise og onsdag udsendte de økonomiske vismænd en opdatering af deres halvårlige rapport. Heri halvere vismændene vækstskønnene for den danske økonomi år. Vismændene regner nu med, at fremgangen i den danske økonomi kun bliver på 1,1 pct. i 2016.

Men vismændene tror fortsat på, at opsvinget venter lige om hjørnet og kommer til næste år med en vækst på 2,3 pct.

I regeringens seneste prognose for den danske økonomi lyder spådommen, at væksten i år bliver på 1,9 pct. og for derefter at stige til 2,0 pct. til næste år.

De tal holder regeringen foreløbig fast i.

»Regeringen fremlægger en ny prognose for dansk økonomi til maj. Her vil vi inddrage de nyeste oplysninger om udviklingen i dansk og international økonomi,« skriver Claus Hjort Frederiksen.

Han er enig med professor i økonomi og overvismand Michael Svarer i, at opsvinget er selvbærende. Det vil sige, at regeringen ikke behøver at lempe finanspolitikken for at hjælpe opsvinget på vej.

»Beskæftigelsen og det private forbrug stiger, boligmarkedet er i bedring, og efterspørgslen fra de danske eksportmarkeder vokser fortsat, også selv om svagere vækst i Kina og aktieuro har fyldt meget i mediebilledet på det seneste,« skriver Claus Hjort Frederiksen.

»Det kan være nemt at stirre sig blind på væksten fra et kvartal til et andet. Det vil jeg ikke anbefale. Det er usikkerheden om tallene for stor til,« hedder det videre.

Det vil kunne mærkes

Det er nyt, at vismændene udsender en opdatering af deres halvårlige rapporter. Den var omtalt i Berlingske Business i onsdagsavisen, men overvismanden ville først kommentere på analysen onsdag.

Grundelementerne til et opsving er til stede, mener overvismand Michael Svarer:

»Det private forbrug vil fortsætte den positive fremgang, og der er fremgang i beskæftigelsen og reallønningerne. Alt det taler for, at privatforbruget kan holde kadencen. Det er også kommet mere gang i virksomhedernes investeringer,« siger Michael Svarer, der erkender at usikkerheden om den globale økonomi er blevet større.

»Hvordan går det i Kina og hvad med olien og de lande, der bliver ramt af den meget lave oliepris? Hvis de kinesiske forbrugere reducerer deres efterspørgsel med fem pct., vil det kunne mærkes med en nedgang på et kvart procentpoint i BNP i Danmark,« siger Michael Svarer, der ser virksomhedernes svage lyst til investeringer og eksporten, der skuffer lidt, som de to svage led i den danske økonomi for øjeblikket.