Regeringen skærer i arveafgiften

De familieejede virksomheder er blevet hørt af regeringen, som nu skærer i arveafgiften på generationsskifter, ifølge regeringens finanslovsforslag. Til gengæld vil regeringen ikke genindføre den omdiskuterede formueskattekurs, som det ellers var planlagt.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bjørn Vejlø

Det bliver billigere for de mange familieejede virksomheder at generationsskifte virksomhederne mellem generationerne. Af regeringens finanslovsforslag fremgår det, at arveafgiften på 15 pct. skal høvles løbende ned til 5 pct. i 2020.

Der var ellers usikkerhed om, hvorvidt regeringen med Lars Løkke rasmussen (V) i spidsen ville gennemføre denne afgiftsnedsættelse, da DF hellere ville bruge pengene på noget andet end at hjælpe de familieejede virksomheder.

Til gengæld dropper regeringen lidt overraskende at genindføre den såkaldte formueskattekurs, som den socialdemokratiske regering afskaffede i starten af året. Formueskattekursen er udtryk for den værdi som arveafgfiten betales af, som bl.a. ikke indeholder goodwill og dermed vil give en lavere værdi af virksomheden, når der skal betales afgift.

Oprindeligt var det regeringens plan både at genindføre formueskattekursen og afskaffe arveafgiften. Men det ville forligspartierne ikke være med til og i lang tid var planen så kun at genindføre formueskattekursen. I stedet er det så arveafgiften den piller ved.

Alligevel er Peter Foss, formand og medejer i familieindustriselskabet Foss, begejstret for ændringen.

»Aftalen er godt nyt for danske arbejdspladser og vækst i Danmark. Det er et stort skridt i den rigtige retning. Vi vil gerne rose regeringen og aftaleparterne for at tage et stort skridt i retningen mod at sikre bedre generationsskifter, så vi kan bevare familieejede virksomheder og arbejdspladser på danske hænder,« siger Peter Foss, der i de senere år også har stået i spidsen for en lobbyindsats for en række store familieejede virksomheder i foreningen Vækst i Generationer.

Der afsættes ifølge forslaget 200 mio. kr. fra 2016 og frem til at nedsætte arveafgiften ved overdragelse af en erhvervsvirksomhed  til et nært familiemedlem.

Ifølge revisor Søren Bech, PwC, er finanslovsforslaget positivt for de familieejede virksomheder, men for visse firmaer ville det have været bedre med en genindførelse af formueskattekursen.

»Det er selvfølgelig meget positivt, for i et generationsskifte kan du overdrage skattebyrden, men du kan ikke undgå afgiften, som skal betales her og nu. Det er en fordel for virksomhederne, at man sænker arveafgiften,« siger Søren Bech, der er partner i PwC og ekspert i generationsskifter.

»De stærke virksomheder med en høj goodwill og dermed en højere værdi, rammes måske hårdere af denne aftale på den korte bane end hvis formueskattekursen var kommet tilbage. Det skal dog vurderes i hvert enkelte tilfælde,« siger Bech.

Arveafgiften foreslåes sænket fra 15 pct. i år til 13 pct. næste år og i 2017, derefter falder den til 7 pct. i 2018, 6 pct. i 2019 og 5 pct. i 2020, ifølge regeringens finanslovsforslag som der er indgået folig med i Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og de konservative om.