Regeringen regner med, at op mod en million danskere får skattefrit gavekort – »Det er godt, men ikke bredt nok«

Virksomheder kan give danskerne et gavekort på op til 1.200 kroner til brug i oplevelsesindustrien næste år. Både Dansk Industri, Dansk Erhverv og SMVdanmark tror på, at arbejdsgiverne vil gøre brug af muligheden.

Arbejdsgiverne kan give et skattefrit gavekort til medarbejderne på op til 1.200 kr. Det er en af de måder, hvorpå regeringen håber at sætte lidt skub i oplevelsesindustrien i det nye år. Dansk Erhverv er glad for det, men kalder det en megen lille Panodil til en meget stor hovedpine.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Vil du have et gavekort på 1.200 kroner, som du kan bruge på en restaurant eller andre steder i oplevelsesindustrien? Det tilbud håber regeringen, at rigtigt mange lønmodtagere vil få af deres arbejdsgiver i det nye år.

Det er et vigtigt led i at hjælpe virksomhederne i oplevelsesindustrien, som er presset helt i bund her i coronakrisen.

Gavekortet er skattefrit for den enkelte medarbejder, og regeringen har derfor afsat 250 millioner kroner til formålet på næste års finanslov. Til Berlingske fremhæver Finansministeriet, at man er på ukendt land, når man skal finde ud af, hvor mange virksomheder, der vil give et sådant skattefrit gavekort til deres medarbejdere.

»Der eksisterer ikke et erfaringsgrundlag som skøn for skattefrit gavekort kan baseres på. Ved provenuberegningerne er det beregningsteknisk lagt til grund, at halvdelen af de privatansatte vil modtage et gavekort. Reglerne vil både gælde private og offentligt ansatte,« skriver Finansministeriet i en e-mail.

Der er ifølge Danmarks Statistik lidt under to mio. privatansatte herhjemme. Helt præcist er der tale om, at arbejdsgiverne kan give et skattefrit gavekort med en beløbsgrænse på 1.200 kroner, »som kan bruges til hoteller, restauranter og forlystelser, herunder teater- og biografforestillinger mv. Gavekortet må ikke kunne ombyttes til kontanter.«

Hos både Dansk Erhverv og SMVdanmark er man glade for initiativet, men har også tydelige forbehold. Begge de to organisationer har mange virksomheder inden for oplevelsesindustrien som medlemmer.

Chef for turisme og oplevelsesøkonomi hos Dansk Erhverv, Lars Ramme Nielsen.

»Vi får endnu en administrativ ordning. Vi havde foretrukket et fradrag. Det er heller ikke helt let, men lettere.«


»Jeg tror, at gavekortet er noget, som arbejdsgiverne vil give. Vi tror ikke, at det redder ret meget. Vi ser det som et lille skub, men det er kun en meget lille Panodil til en meget stor hovedpine,« siger chef for turisme og oplevelsesøkonomi hos Dansk Erhverv, Lars Ramme Nielsen.

Han fremhæver, at det endnu ikke er klart, hvilke oplevelser gavekortet skal kunne bruges til.

»Vi får endnu en administrativ ordning. Vi havde foretrukket et fradrag. Det er heller ikke helt let, men lettere. Det bliver en udfordring at få ordningen designet rigtigt,« siger Lars Ramme Nielsen og påpeger, at oplevelsesindustrien ikke er ramt, fordi danskerne mangler penge, men derimod på grund af restriktioner.

Rammer for smalt

Oplevelsesindustrien er branche, som er suverænt hårdest ramt her i coronakrisen. Industrien har haft et tab på et tocifret milliardbeløb. Med regeringens delvise nedlukning af landet i 38 forskellige kommuner mandag, vil det tab naturligt nok blive endnu større.

Blandt andet skal restauranter og barer holde lukket fra onsdag og frem til efter nytår i alle de berørte kommuner.

Adm. direktør hos SMVdanmark Jakob Brandt tror også, at mange virksomheder vil benytte sig af muligheden og give et gavekort til medarbejderne.

»Jeg tror, at tanken er, når der ikke bliver holdt julefrokost, så kan virksomhederne give et gavekort. Det er et godt kompromis, men bare ikke godt nok og ikke bredt nok. Der er mange dele af oplevelsesindustrien, som du ikke kan få et gavekort til,« siger Jakob Brandt.

Han tror i lighed med Dansk Erhverv, at det ville have været bedre med et fradrag.

»Man kunne have taget boligjobordningen og have ladet den omfatte oplevelsesindustrien også,« siger Jakob Brandt.

Hos Dansk Industri håber og tror man også på, at arbejdsgiverne vil gøre brug af muligheden for at give medarbejderne et gavekort.

Alle har et ansvar

På lønmodtagersiden regner Djøf stærkt med, at deres medlemmer vil få tilbuddet om gavekortet.

»Vi synes, at det lyder som en god idé at sætte penge af til at støtte et erhverv og en branche, der er lidt i knæ i øjeblikket. Vi kunne godt se nogle af de store virksomheder gøre brug af det her. Også nogle af de små og mellemstore virksomheder,« siger formanden for Djøf Privat Henrik Funder.

Han mener, at hvis virksomhederne giver gavekortet, skal de gøre det til alle medarbejderne.

Fagforeningen 3F har rigtig mange medlemmer, der arbejder inden for oplevelsesindustrien. Hos 3F håber man, at gavekortet kommer til at blive brugt flittigt.

»Vi har alle et ansvar, hvis vi ønsker, at branchen skal overleve. Vi håber derfor, at arbejdsgivere gør brug af den nye mulighed, de har fået, for at give gavekort op til 1.200 kroner til branchen, men vi tror også, at det vil være populært blandt danskerne,« siger John Frederiksen, næstformand for 3F Privat Service, Hotel og Restauration.