Regeringen presses til lempelser

Det bliver yderst vanskeligt for regeringen at komme igennem med en finanslov for 2014, som ikke indeholder en betydelig finanspolitisk lempelse.

»Det står klart, at der er et finanspolitisk råderum, og det skal vi naturligvis udnytte.« siger Enhedslistens finansordfører, Frank Aaen Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang

Regeringen vil med stor sandsynlighed blive presset til at lempe finanspolitikken i 2014 med et mærkbart milliardbeløb for at sætte mere gang i hjulene herhjemme. Det skyldes bl.a., at dansk økonomi fortsætter med at udvikle sig svagt, og at Enhedslisten vil kræve flere udgiftskrævende jobinitiativer i næste års finanslov. Samtidig fastslår både AE-rådet og de økonomiske vismænd, at regeringen med sindsro kan lave en finanspolitisk stimulanspakke på syv mia. kr. – og muligvis betydelig mere – uden at få problemer med Budgetloven eller EUs krav.

Enhedslistens finansordfører, Frank Aaen, mener ikke, at »der er nogen undskyldning for ikke at bruge flere penge til at sætte gang i jobskabelsen«.

»Det står klart, at der er et finanspolitisk råderum, og det skal vi naturligvis udnytte. Der skal ske noget i forhold til velfærd, beskæftigelsen og de arbejdsløse, og det bliver et hovedspørgsmål i finanslovsforhandlingerne,« siger Frank Aaen.

Regeringen har de seneste to år gennemført finanslove med Enhedslisten, og Enhedslisten har denne gang gjort det til en mærkesag, at finanspolitikken skal lempes for at skabe flere job.

Finansminister Bjarne Corydon (S), der fremlægger regeringens finanslovsforslag senere på måneden, fastslår i en skriftlig kommentar, at det offentlige investeringsniveau i forvejen er det højeste i en generation.

»På den anden side lægger vi vægt på at bevare den unikke tillid, som omverdenen har til dansk økonomi. Denne tillid hænger nøje sammen med, at regeringen fører en ansvarlig politik og overholder vore forpligtigelser,« siger Bjarne Corydon.

Både de økonomiske overvismænd og AE-rådet argumenterer for, at Danmark skal udnytte muligheden for en lempelse efter flere år med stramme finanslove.

»Vi har ikke set en økonomisk udvikling, der får os til at ændre på vores grundlæggende anbefaling af, at finanspolitikken for 2014 med fordel kan lempes med ti til 12 mia. kr.,« siger økonomiske overvismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen.

Hos AE-rådet fastslår chefkonsulent Martin Madsen, at der er mulighed for at lempe finanspolitikken med op til 7,5 mia. kr. uden at få problemer med Budgetloven.

Berlingske Business har talt med syv fremtrædende danske økonomer om næste års finanslov, og selv om der igen er mulighed for at lempe finanspolitikken, fraråder hovedparten af økonomerne, at Danmark øger underskuddet. Det skyldes bl.a., at det er vanskeligt at lempe finanspolitikken på det rigtige tidspunkt, og at man dermed ikke får brugt pengene optimalt. Derudover er det afgørende ikke at sætte tilliden til dansk økonomi over styr, fremhæver flere økonomer.