Regeringen på skattejagt hos danske virksomheder

Danske virksomheder mangler hvert år at betale omkring 12 mia. kr. i skat og moms, viser nye tal i en rapport, som kommer tirsdag. Skatteminister Karsten Lauritzen vil sætte gang i flere initiativer for at få flere af skattekronerne i statskassen.

Foto: Jens Nørgaard Larsen. (Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix 2015)
Læs mere
Fold sammen

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) vil gå på skattejagt hos de danske virksomheder. Fra 2008 og frem til 2012 har virksomhederne hvert år betalt omkring 12 mia. kr. for lidt i skat og moms. Karsten Lauritzen vil ned i lommerne på virksomhederne for at få hevet flere af pengene hjem til statskassen.

Det skal ske via en indsats, som primært går på tre ben. Dels skal der bedre vejledning til, dels mere skræddersyede løsninger til. Desuden skal Skat blive bedre til at udpege områder, hvor der skal sættes ind med mere kontrol.

Tallene fremgår af en rapport om virksomhedernes efterlevelse af de danske skatte­regler, som bliver sendt på gaden tirsdag. Ifølge rapporten er det halvdelen af virksomhederne, som har knas i deres betalinger af skatten og momsen, men det er kun en ud af ti af virksomhederne, som bevidst snyder. I de resterende tilfælde kommer fejlene på grund af komplicerede skatteregler.

Rapporten fra Skat omhandler kun 2012, men niveauet for de manglende skattebetalinger har ligget nogenlunde konstant i en række år.

Karsten Lauritzen understreger, at fejlprocenten hos de private skatteydere er helt nede på under en pct.

»På personområdet har vi verdensrekord, da det er 99,7 pct. af selvangivelserne, som opgøres korrekt. I betragtning af, hvor kompliceret lovgivningen er, overrasker det mig ikke, at det ikke er tilfældet hos virksomhederne. Men det er ikke tilfredsstillende, og vi skal have bragt tallet længere ned,« siger Karsten Lauritzen, der fremhæver, at det er glædeligt, at det kun er få virksomheder, der helt overlagt bryder reglerne.

»En central del af det kommende arbejde vil være at nytænke og forbedre det datagrundlag, som Skat arbejder med. Hvor er det mest relevant med mere målrettet kontrol, og hvor skal der mere vejledning til. Jeg tror, at virksomhederne og borgerne er ikke glade for at betale skat, men de vil gerne. Samtidig er der nogle enkelte, som ikke vil. De skal skubbes og puffes, og nogle gange skal de sparkes. Men det skal ikke ske på bekostning af det store flertal af virksomheder,« siger Karsten Lauritzen.

Telefonopkald virker

Den sidste skatteminister i den foregående regering i skikkelse af Benny Engelbrecht (S) var for et år siden ude med et lignende budskab i Berlingske Business på baggrund af tal fra 2010. Benny Engelbrecht fremhævede, at den største synder var enkeltmandsvirksomheder, som hvert år betaler omkring 5,3 mia. kr. for lidt i skat.

Dem ville han gå efter i en kombination af mere vejledning og intelligent kontrol. Benny Engelbrecht nåede kun at føre dele af planen ud i livet.

Karsten Lauritzen erkender, at nogle af elementerne i den nye plan er de samme, men han mener, at den værdimæssige tilgang til området er en anden.

Herudover lægger Karsten Lauritzen op til et samarbejde med brancheorganisationerne. Desuden vil han gå bredere ud end til blot de helt små virksomheder.

»Skat skal tænke i helt nye baner med eksempelvis »nudging«. I mange virksomheder virker det bedre, at de lige får et telefonopkald om, at der er problemer. Brancheorganisationer kan indgå et partnerskab med Skat om at finde frem til de virksomheder, hvor der skal skubbes og puffes i den rigtige retning. Jeg tror, at Skat på den måde kan komme langt med de ressourcer, som er til rådighed,« siger Karsten Lauritzen.

Da Benny Engelbrecht startede den forrige kampagne, fremhævede den daværende formand for FSR - Danske Revisorers skatteudvalg, John Bygholm, at det var en uhyre svær opgave, som Benny Engelbrecht havde påtaget sig.