Regeringen og Venstre enig om skitse til vækstpakke

Venstre og regeringen er blevet enige om en aftaleskitse til en ny vækstpakke. Det indeholder blandt andet lempelser på den omstride PSO-afgift for mere end ti milliarder kroner.

Skatteminister Morten Østergaard (R) er glad for at få afskaffet den dybt kritisable brændeafgift. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Efter maratonforhandlinger i Finansministeriet blev regeringen og Venstre sent tirsdag enige om en rammeaftale til en ny vækstpakke, der skal drøftes med de øvrige partier. Med aftalen lægges der blandt andet op til, at lette PSO-afgiften med 13,2 milliarder kroner frem mod 2020. Det er mere end en fordobling sammenlignet med de 5,7 milliarder kroner som regeringen havde spillet ud med.

DOKUMENTATION: Se skitse til vækstpakke 2014 her

Pengene findes blandt andet ved, at man udskyder en af hjørnestenene i regeringens grønne omstilling – planlægningen af Danmarks største vindmøllepark Kriegers Flak – med to år så den først bliver færdig i 2022.Aftalen betyder også, at man vinker farvel til den omstridte brændeafgift – også kaldet forsyningsafgiften – der blev vedtaget som en del af energiaftalen i 2012. Regeringen havde selv lagt op til at finansiere det forslag ved at hæve bundskatten med 0,4 procent, men det kunne Venstre ikke gå med til. I stedet hæver man bundskatten med 0,24 procent og finder resten af pengene ved at skære 425 kroner i den grønne check. Det betyder, at man ruller hele forsyningssikkerhedsafgiften tilbage fra den blev indført i 2009.


»Det har været vigtigt for regeringen at få afskaffet den dybt kritisable brændeafgift. Det gør det lettere og billigere for både virksomheder og danskere, uden at der slækkes på de grønne ambitioner,« siger skatteminister Morten Østergaard (R).

SFs hovedkrav ikke med

Både SF, Enhedslisten og de Konservative er forligsparter og skal godkende aftalen, hvis den skal træde i kraft før et kommende folketingsvalg. De Konservative har tidligere afvist, at hæve bundskatten for at finansiere en afskaffelse af brændeafgiften. Formand Lars Barfoed er da også skeptisk.

»Nu må vi se det samlede resultat, men vi kan ikke gå med til noget, som øger marginalskatten,« skriver han i en SMS sent tirsdag aften.

Som en del af aftalen er regeringen og Venstre desuden blevet enige om et udkast til en reform af beskæftigelsesindsatsen. Det betyder blandt andet, at A-kassernes rolle stik i mod regeringens ønske ikke styrkes alligevel. De var ellers udset at skulle tage sig af særligt de stærke ledige. I stedet bevarer man en ordning, hvor de kommunale jobcentre spiller en afgørende rolle. En ordning, som særligt SF har kæmpet i mod. Så sent som under deres sommergruppemøde i august sidste år var det et hovedkrav til den kommende beskæftigelsesreform.

»Jeg må sige, at det ser skuffende ud. Vi mener, at A-kasserne bør spille en væsentligere rolle i at få folk i arbejde. Ser man på, hvad der er lagt op til på klimaområdet, må vi jo bare sige, at det ser svært ud,« siger politisk ordfører i SF, Jonas Dahl.