Regeringen nedjusterer vækstskøn

Dansk økonomi er på ret kurs, men regeringen sænker alligevel sit vækstskøn for tredje gang på mindre end et år til 0,2 procent.

Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) præsenterer Økonomisk Redegørelse. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft

Dansk økonomi vil kun vokse 0,2 procent i år, vurderer regeringen, som dermed sænker sit vækstskøn fra 0,5 procent i den netop offentliggjorte Økonomisk Redegørelse fra Økonomi- og Indenrigsministeriet.

»Nedjusteringen skyldes, at de foreliggende nøgletal fra Danmarks Statistik peger på en svagere udvikling i første halvdel af 2013 end forventet. Derimod er forventningerne til anden halvdel af 2013 og 2014 fastholdt i forhold til vurderingen i maj,« lyder det i pressemeddelelsen.

I 2014 ventes en BNP-vækst, der er et helt procentpoint højere end i år nemlig 1,2 procent, men det bliver allerede i det indeværende halvår, at opsvinget for alvor spirer frem, vurderer økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) i en pressemeddelelse.

»Det er for tidligt at sige, at vi er igennem krisen, og der vil stadig være udfordringer, som vi skal håndtere i de kommende år. Vi er netop gået ind i det halvår, hvor vi forventer, væksten kommer. Regeringen er lykkes med at holde hånden under beskæftigelsen. De reformer, der er gennemført, skaber mulighed for et holdbart opsving i dansk økonomi. Vi får ikke nogen prangende vækst i år, men dansk økonomi er på rette kurs,« siger Margrethe Vestager.

Hun har positive forventninger til både private investeringer, eksporten og privatforbruget.
Langsomt ventes også en faldende arbejdsløshed.

»Arbejdsmarkedet har været kendetegnet ved stor stabilitet siden 2010 trods svage konjunkturer. Den ventede fremgang i dansk økonomi vurderes at være tilstrækkelig til at sikre en gradvis stigende beskæftigelse og faldende ledighed i prognoseperioden. De langsigtede reformer sikrer, at et kommende opsving ikke holdes tilbage af et stramt og stift arbejdsmarked,« lyder det i pressemeddelelsen.

Økonomisk Redegørelse præsenteres få timer efter offentliggørelsen af regeringens forslag til finansloven for 2014. Økonomisk-politiske tiltag vurderes at kunne understøtte BNP med knap en halv procent i både 2013 og 2014.