Regeringen kan godt øge det offentlige forbrug

Regeringens frygt for stigende renter er overdrevet og Danmarks økonomi kan bære et større offentligt forbrug næste år, lyder det fra udlandet.

Foto: Bjarke Ørsted
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen har ingen grund til at frygte, at renterne stiger, selv om Danmark bruger flere af statens penge på at skabe job, siger de største internationale kreditvurderingsbureauer og udenlandske investorer. Og det selv om danske ministre har advaret om, at et øget offentligt forbrug kan sætte verdens tillid til dansk økonomi over styr – og få renterne til at stige. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

»Danmarks finanspolitiske situation er vurderet som så meget bedre end i de fleste andre europæiske lande. Derfor gør det ikke så meget, hvad Danmark gør af den simple grund, at mange af vores naboer ser meget værre ud end os, selv hvis vi laver mindre ændringer i finanspolitikken,« siger Torsten Sløk, underdirektør i Deutsche Bank i New York.

Han bakkes op af blandt andet Jens Nordvig fra den japanske investeringsbank Nomura:

»Jeg tvivler meget på, at markedet vil blive bekymret over en moderat finanspolitisk lempelse,« siger han til Morgenavisen Jyllands-Posten.

I maj anbefalede de økonomiske vismænd ifølge avisen, at Danmark lader underskuddet stige fra de forventede 0,5 procent til 0,75 procent af det danske bruttonationalprodukt, som EU accepterer, næste år.

Som offentlige investeringer eller skattelettelser kan de 10 til 12 milliarder kroner skabe arbejdspladser. Og det kan Danmark roligt gøre, lyder udmeldingen også fra de internationale kreditvurderingsbureauer.

»Mange lande vil misunde jeres underskud på under en procent af BNP. Jeg vil ikke forvente, at så lille en ændring vil slå igennem i forhold til renten,« siger Kristin Lindow, ledende analytiker hos Moody’s, der giver Danmark kreditvurderingen AAA, der er topkarakteren.

Samme besked kommer fra bureauet Standard & Poor’s.

For få uger siden afviste regeringen med henvisning til frygt for stigende renter, at der er rum til lempelser.

Men med de nye vurderinger er det argument dødt, lyder det nu fra Enhedslisten.

Finansminister Bjarne Corydon (S) holder ferie, men Socialdemokraternes ordfører Ane Halsboe-Jørgensen (S), åbner en dør på klem for større forbrug i det offentlige.

»Vi vil gerne se på, hvor langt vi kan gå. Men de konkrete tal må vente til finansloven,« siger hun til Morgenavisen Jyllands-Posten.