Regeringen hæver vækstskøn en smule

Først den ene vej og så den anden vej. Efter flere nedjusteringer kommer regeringen nu med en opjusteringen af sine vækstskøn i sin Økonomiske Redegørelse.

Foto: Linda Kastrup. Margrethe Vestager.
Læs mere
Fold sammen
Margrethe Vestager har flere gange i år haft kniven fremme og barberet i sine vækstskøn. Men nu går det den anden vej.

I Økonomisk Redegørelse hæver regeringen sit skøn for BNP-væksten i 2013 til 0,4 procent - en opjustering fra 0,2 procent, og fastholder samtidig skønnet for næste år på 1,6 pct.

»Dansk økonomi viser forårstegn. Det går ikke hurtigt, men det går fremad. Regeringen har med bl.a. Vækstplan DK og finansloven for 2014 forbedret virksomhedernes mulighed for at gribe opsvinget,» skriver Økonomi - og Indenrigsminister Margrethe Vestager i en pressemeddelelse og fortsætter:

»Vi har holdt hånden under beskæftigelsen gennem krisen. Samtidig skubber vi på – alt det vi kan – med den økonomiske politik. Der vil stadig være udfordringer, som vi skal håndtere. Men grundlaget for optimisme bliver stadigt mere solidt.«

Men dagens prognose er regeringen stort set på linje med Nationalbanken, der også i går opjusterede sine forventninger for 2013 til en BNP-vækst på 0,4 procent.

Der er også kun 0,1 procentpoints forskel på spådommen om næste år, hvor Nationalbanken regner med en vækst på 1,5 procent.

Forskellen er til gengæld lidt større for 2015, hvor Nationalbankens skøn er en vækst på 1,6 procent, 0,3 procentpoint lavere end regeringens prognose på 1,9 procent.

Underskuddet på den offentlige saldo ser noget bedre ud i de nye prognoser. Her venter regeringen nu et underskud på 0,2 procent af BNP mod tidligere 1,7 procent. Også til næste år ser det bedre ud. Her er forventningen nu et underskud på 1,2 procent i stedet for 2 procent.