Regeringen går efter trepartsaftale om flygtninge midt i marts

Regeringen giver sig selv og repræsentanterne for arbejdsgivere og lønmodtagere en god måneds tid til at nå en aftale om, hvordan flygtninge og familiesammenførte hurtigst muligt kommer i job. Forhandlingerne starter torsdag.

Foto: Sara Gangsted
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den næste måned bliver afgørende for, hvordan flygtninge og familiesammenførte fremover bliver modtaget i Danmark.

Regeringen har nemlig givet sig selv og repræsentanter for arbejdsgivere og lønmodtagere fra på torsdag og frem til midten af marts til at nå en aftale om integration af flygtninge og familiesammenførte på det danske arbejdsmarked.

Det fremgår af  det kommissorium for trepartsdrøftelserne, som regeringen offentliggjorde onsdag eftermiddag.
Målet er at en aftale kan bliver omsat til lovgivning, inden Folketinget går på sommerferie.

»Vi har historisk set været for dårlige til at integrere flygtninge og indvandrere. Vi har ikke råd til at gentage fortidens fejl, og derfor er det helt afgørende, at vi i fællesskab finder nye veje til integration. Vi skal være bedre til at få flygtningene i job, så vi undgår en situation som i dag, hvor kun tre ud af ti er i job efter tre år. Jeg håber og tror, at parterne kan bidrage til at finde konkrete løsninger på denne store udfordring,« siger beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen i en pressemeddelelse.

Ifølge regeringen ventes Danmark alene i år at modtage 25.000 asylansøgninger, mens 17.000 flygtninge, der vil få asyl, og overgå til integration i kommunerne. Dertil kommer et ukendt antal famliesammenførte.

De overordnede temaer for drøftelserne bliver, hvordan der kommer en større fokus på beskæftigelse ind i integrationsindsatsen og hvordan man sikrer bedre rammer for virksomhederne, når de ansætter flygtninge.

»Fremover skal nyankomne mødes med en forventning om, at alle kan og skal arbejde fra start. Udgangpunktet skal være, at der i indsatsen for alle nyankomne skal være fokus på job fra dag ét. Målet er at få flygtninge i beskæftigelse og undgå langvarig offentlig forsørgelse langt fra arbejdsmarkedet,« skriver regeringen i kommissoriet.

Når det gælder de bedre rammer for virksomheder til at ansætte flygtninge, skriver regeringen blandt andet:

»Det skal drøftes, hvordan man – inden for rammerne af den danske model – kan give flygtninge og familiesammenførte, hvis kvalifikationer og produktivitet endnu ikke har et niveau, der modsvarer kravene på det danske arbejdsmarked, mulighed for en tidsbegrænset ansættelse med arbejdspladsoplæring, der kan løfte den enkelte til at varetage et job på almindelige vilkår.«

Regeringen skriver ikke noget direkte om indslusningsløn eller forskellige former for lærlingeløn, som har været oppe at vende i debatten.

Af kommissoriet fremgår, at trepartsdrøftelserne skal munde ud i  konkrete initiativer, der styrker beskæftigelsen blandt nyankomne flygtninge og familiesammenførte, og der skal komme en form for forpligtende aftale ud af det.

»Trepartsdrøftelserne sigter mod, at parterne tilslutter sig et fælles, forpligtende slutdokument. Regeringen vil efterfølgende søge tilslutning blandt partierne i Folketinget til forslag, der kræver lovændringer,« skriver regeringen.

Når aftalen om flygtninge er i hus, vil regeringen fortsætte trepartsdrøftelserne om udfordringer med at få andre grupper ind på arbejdsmarkedet. Nogle af temaerne bliver at skaffe tilstrækkelig og kvalificeret arbejdskraft i hele Danmark og at skaffe praktikpladser til unge.