Regeringen får kritik for manglende reform af bilafgifter

Det er løftebrud, at regeringen ikke har gennemført en grøn reform af bilafgifterne, lyder det fra Venstre. Også bilbranchen og grøn tanketank efterlyser en omlægning, så miljøvenlige biler gøres billigere.

Foto: Liselotte Sabroe

Regeringen har ikke overholdt dets løfte om at lave en grøn reform af bilafgifterne.

Sådan lyder kritikken fra bilbranchen, en grøn tænketank og fra partiet Venstre.

»Det er meget beklageligt, at regeringen ikke har lagt bilafgifterne om endnu, som de skrev i regeringsgrundlaget, at de ville,« siger Thomas Møller Sørensen, branchedirektør i bilbranchen, til DR Nyheder.

I regeringsgrundlaget lovede regeringen, at man ville sætte ind mod CO2-udledning fra biler, og det skal blandt andet ske ved, at danskerne køber de mindst forurenende biler. Den centrale løsning er en provenu-neutral reform af bilafgifterne, hedder det i regeringsgrundlaget. Men endnu er intet sket.

Også i den grønne tænketank Concito er der skuffelse over, at regeringen ikke har indfriet løfterne i regeringsgrundlaget.

»Det er ærgerligt, at vi ikke har fået en stor og grøn omlægning af bilafgifterne, som gavner forbrugernes incitament til at købe de biler, der kører længst på literen,« siger Susanne Krawack, chefkonsulent i Concito.

Venstres skatteordfører Torsten Schack Petersen (V), kalder det ifølge DR et »eklatant løftebrud«, at regeringen ikke har gennemført en reform.

Skatteminister Benny Engelbrecht (S) siger, at regeringen stadig har til hensigt at gennemføre en reform af bilafgifterne. Han vil dog ikke love, at den kommer inden for denne regeringsperiode som skrevet i regeringsgrundlaget.