Regeringen erkender: Selvstændige kan undgå ny topskat

Et svar fra Skatteministeriet afslører, at regeringens nye top-topskat hovedsageligt rammer lønmodtagere, fordi selvstændige har mulighed for at undvige.

Top-topskatten blev præsenteret 14. december, da statsminister Mette Frederiksen (S) fortalte om det nye regeringsgrundlag for Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En top-topskat er SVM-regeringens løsning på at lette topskattegrænsen – så færre skal betale en særligt høj skat, mens de rigeste, der tjener over 2,5 millioner kroner årligt, til gengæld skal betale endnu mere.

Men det kan blive et problem at få hele gruppen, der er over den nye indkomstgrænse, til at betale den nye top-topskat.

Et folketingssvar fra skatteminister Jeppe Bruus (S) udlægger således udfordringen ved, at selvstændige og hovedaktionærer har mulighed for at undvige skatten.

»En del af hovedaktionærerne kan forventes at transformere selskabsoverskud fra lønindkomst til aktieindkomst – eller omvendt – i det omfang, det er forbundet med en skattemæssig gevinst,« lyder det således.

For selvstændige skriver ministeren, at »virksomhedsordningen giver mulighed for, at overskud fra virksomheden opspares i virksomheden frem for at blive udbetalt i indkomståret mod at blive udbetalt et senere år. For disse personer er der således til en vis grad mulighed for udligning af indkomsten over årene«.

»Det kan for eksempel gøres ved at udbetale virksomhedsoverskud over flere år for at begrænse hvor stor en andel af indkomsten, der i enkelte år overstiger 2,5 millioner kroner. På den måde kan top-topskatten undgås helt eller delvist,« konkluderes det.

Ifølge Skatteministeriet er 8.600 danskere over indkomstgrænsen. Af dem er 2.500 hovedaktionærer, mens 1.300 er selvstændige.

Skatteministeren bemærker dog også, at de aktuelle skatteregler sikrer en balance mellem den højeste marginalskat på lønindkomst og den højeste sammensatte marginalskat på aktieindkomst, hvilket begrænser hovedaktionærers mulighed for at udbetale løn som udbytteindkomst.

Dilemma

I spørgsmålet, der er stillet af Liberal Alliances skatteordfører, Steffen Frølund, spørges der også ind til de eventuelle konsekvenser for provenuet ved at indføre den nye topskat. Det svarer ministeren dog ikke direkte på.

Ifølge Steffen Frølind sætter svaret to streger under det, Liberal Alliance tidligere har pointeret.

»Når man med top-topskatten straffer hårdt arbejde med endnu en ny særskat, vil mange af de mest produktive danskere forståeligt nok reducere deres lønindkomst og i stedet forsøge at tjene penge ad andre veje,« siger han.

Skal man tage hensyn til, at nogle omgår systemet?

»Det kan man ikke fortænke disse personer i, da de jo i forvejen bidrager allermest,« siger han.

Steffen Frølund mener desuden, at svaret sætter regeringen i et dilemma.

»Vil man også hæve udbytteskatterne for at kompensere for den selvskabte forvridning, eller vil regeringen hellere indrømme at top-topskatten ikke giver de indtægter, man havde forventet,« spørger han retorisk.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Socialdemokratiets skatteordfører, Anders Kronborg.