Regeringen dropper kontroversiel finansiering af hjælpepakke til danskerne

Færre offentlige investeringer skal finansiere den milliardstore hjælpepakke til danskerne.

Finansminister Nicolai Wammen (S) lægger nu op til en helt anden finansiering af den milliardstore hjælpepakke til danskerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringen bøjer sig og dropper kontroversielt finansiering af den milliardstore hjælpepakke til danskerne. Regeringen vil ikke længere finansiere pakken ved at fravige budgetlovens grænser for underskud.

Ifølge Ritzau har finansminister Nicolai Wammen (S) har lyttet til den kritik, der har været af regeringens forslag til at finansiere en inflationshjælp til danskerne.

Nu mener regeringen, at pengene skal findes ved at nedjustere de offentlige investeringer i år og næste år inden for en ramme på op til tre milliarder kroner, fortæller Nicolai Wammen.

Den er den kraftigt stigende inflation, der har gjort, at regeringen vil give en hjælpende hånd til de 290.000 danskere, som i dag får ældrecheck. Regeringen vil at de skal have et engangsbeløb på 5.000 kroner oveni ældrechecken.

Samlet set er regeringen parat til at afsætte hjælp i en størrelsesorden på to til tre milliarder kroner til de danskere, der er hårdest ramt af de stigende priser.

Det har fået både overvismanden og professor i økonomi på Københavns Universitet Carl-Johan Dalgaard og Danmarks Nationalbank til at komme med en usædvanligt skarp kritik af regeringen. Ikke selve forslaget, men derimod at regeringen vil finansiere ved at undtage udgiften for budgetloven. Det vil i praksis sige, at hjælpepakkerne er ufinansieret.

I en kommentar i Berlingske fremhævede nationalbankdirektør Signe Krogstrup, at ufinansieret hjælp til udvalgte grupper af danskere kan være med til at skubbe lidt for meget til den danske økonomi.

»Hvis der vedtages kompensationsordninger, som ikke modsvares af offentlige besparelser eller højere skatter, så vil det forstærke presset på økonomien og dermed skubbe yderligere til lønstigninger og inflation,« lyder det:

»Det er ikke hensigtsmæssigt at smide yderligere brænde på bålet i den nuværende situation.« hed det videre.

En næsten lignende melding lød fra Carl-Johan Dalgaard.

»Man løber en risiko, hvis man ikke finansierer det. Der er lige nu mere efterspørgsel i økonomien, end udbuddet kan følge med til. Det er derfor, priserne stiger. Hvis staten så puffer yderligere til efterspørgslen, er der en risiko for, at der kommer mere inflation,« sagde Carl-Johan Dalgaard i slutningen af forrige måned.