Regeringen afblæser krisen

Finanskrisen er ovre, og Danmark befinder sig nu i starten af et økonomisk opsving, lyder det fra økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard.

Økonomiminister Morten Østergaard. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Den har kostet tusindvis af arbejdspladser, den har udfordret politikerne og affødt omfattende reformer. Men nu er krisen ovre.

Sådan lyder det glade budskab fra økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R), der ikke mindst baserer optimismen på de seneste tal fra Danmarks Statistik, der viser, at beskæftigelsen i den private sektor er steget med 38.000 job i perioden fra andet kvartal af 2013 til fjerde kvartal af 2014.

»Når man uafbrudt i mere end 22 måneder har haft stigning i beskæftigelsen og i halvandet år har haft vækst, ja så er vi ikke i en krise. Så er vi i begyndelsen af et opsving,« siger Morten Østergaard til Berlingske Nyhedsbureau.

Det er frugterne fra de seneste års økonomiske reformer, der nu kan høstes, fastslår ministeren.

»Vi har truffet mange svære beslutninger og bedt danskerne om at leve med mange svære beslutninger for, at vi kunne komme ud af krisen. Og det har haft den effekt, at vi nu er på vej ind i et opsving,« siger Morten Østergaard.

Økonomi- og indenrigsministeren afviser samtidig, at arbejdet står på skuldrene af VK-regeringens reformer i perioden 2001-2011. Tværtimod, lyder det.

»Den politiske opgave er at sørge for, at vi ikke gentager fortidens fejltagelser fra 00erne, hvor man formøblede et historisk opsving ved at føre en lemfældig, økonomisk politik. Vi skal holde næsen i sporet og fortsætte med at tage beslutninger, der kan sikre, at det ikke bliver et kortvarigt, men et langvarigt opsving,« siger Morten Østergaard.

Flere økonomer har den seneste tid advaret om, at det øgede arbejdsudbud kan resultere i problemer med flaskehalse, når der ikke er arbejdskraft, der matcher de jobmuligheder, der åbner sig. Morten Østergaard anerkender udfordringen.

»Begrænsningen i forhold til, hvor godt et opsving vi kan få, bliver, hvor mange mennesker der er til at udføre arbejdet. Det bliver helt afgørende, at vi kan fortsætte arbejdet med at sikre, at endnu flere danskere kommer i arbejde, så virksomheder fortsat vil placere sig i Danmark, fordi de ved, at arbejdskraften er her,« siger Morten Østergaard.

SR-regeringen har under sin regeringstid periodevis fået hård kritik for at føre en for stram økonomisk politik, der har kostet på velfærden. Morten Østergaard forventer dog ikke, at partierne står over for en nemmere valgperiode, såfremt de skulle genvinde magten ved det snarlige valg.

»Det kan faktisk være mere udfordrende at føre opsvingspolitik, fordi folk ikke altid forstår behovet for reformer, når de samtidig hører, at det går godt,« siger han.