Regering optimistisk om privatforbrug

Regeringens lavvækst-scenarie realistisk, men lidt for optimistisk om privatforbruget, mener bankens cheføkonom

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

"Regeringens forventning om lavvækst i dansk økonomi i årene fremover er realistisk, selvom Økonomisk Redegørelse er en smule for optimistisk med hensyn til privatforbruget," mener seniorøkonom Niels Rønholt fra Jyske Bank.
"Regeringens budskab om en lav vækst i dansk økonomi, hvor hverken væksten i privatforbruget eller eksportvæksten er særlig høj, er ok, omend lidt mere optimistisk, end jeg er. Husholdningerne har ikke for alvor givet slip endnu, og opsparingslysten er stadig stor, så man kan være i tvivl om, vi kan nå et mål om godt to pct. vækst i privatforbruget i 2011. Vi så forbrugslyst i starten af 2010, men det er løjet af," siger han.
Samtidig vurderer Niels Rønholt, at det bliver særdeles svært at holde den meget lave vækst i det offentlige forbrug, som regeringen nu lægger op til. Han hæfter sig ved, at regeringen nu decideret snakker nedgang i det offentlige forbrug: "Det er nyt i forhold til tidligere, hvor der var lagt op til, at det offentlige forbrug skulle stige med en halv procent. Det vil være svært at nå. Regeringen har med de her skøn accepteret, at det er gået for stærkt i 2010," siger han.
Niels Rønholt tror, at danskerne vil komme til at opleve opstramninger i den offentlige sektor. Måske vil der ikke komme decideret nedgang, men de bliver tale om en meget lav vækst, fastslår han.