Regering har travlt inden deadline for 2025-plan

Regeringen har selv sat en deadline for 2025-planen i medio november, ellers vil den være Venstres valgoplæg.

Knap en måned har regeringen tilbage til at få 2025-aftalen på plads, der skal sætte den økonomiske kurs for Danmark det næste årti. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Knap en måned.

Så lang tid har regeringen tilbage til at få 2025-aftalen på plads, der skal sætte den økonomiske kurs for Danmark det næste årti.

Det er regeringen selv, der har sat deadline. Meldingen fra de andre partier er, at forhandlingerne skrider langsomt frem, og derfor er der travlt på Christiansborg.

Her kan du blive klogere på deadline:

* Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) sidder for bordenden, når der skal forhandles både 2025-plan for det næste årti og finanslov for næste år.

* Forventningen er, at de partier, der laver en 2025-plan, også er dem, der laver en aftale om finanslov.

- Man kan ikke forestille sig at lave en finanslov med én kreds og så en 2025-plan med en anden kreds, har Claus Hjort Frederiksen sagt.

* Partierne tropper i disse uger enkeltvis op i Finansministeriet for at afstemme forventningerne.

* Her vil finansministeren igen blive præsenteret for Liberal Alliances valgtrussel i form af partiets ultimative krav om fem procentpoints topskattelettelser inden nytår.

* Omvendt er det Dansk Folkepartis modkrav, at topskatten ikke bliver sænket.

* Den endelige finanslovsaftale indgås almindeligvis i november og vedtages i december, hvor der i teorien er deadline, fordi ingen skatter må opkræves, før finansloven er vedtaget jævnfør grundloven.

* Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har selv kædet de to planers forhandlingsforløb sammen.

- Under fremlæggelsen af 2025-planen sagde han: "inden vi rammer deadline på de her forhandlinger, som jo er her i november, hvor finansloven plejer at lande (...)".

* Det er dog regeringens egen deadline, og der er som sådan intet i vejen for, at dele af 2025-planen bliver udskudt, selv om det er intentionen at forhandle det hele samlet.

* Dog har finansministeren selv luftet tanken om, at planen kan bruges som valgoplæg, hvis deadline overskrides:

- Strengt taget er der ingen, der ved, om vi kommer i mål til november. Og så vil det her i givet fald være Venstres valgoplæg til den valgkamp, vi skal ud i, har Claus Hjort Frederiksen sagt.

Kilder: Berlingske, Ritzau.

/ritzau/