Reformer skal få os tilbage på vækstsporet

Forud for et turbulent politisk efterår, hvor der er lagt i kakkelovnen til finanslovsforhandlinger, 2025-plan og endnu en reformdiskussion, der skal få væksten i gang, er der uenighed blandt de faglige organisationer og erhvervsorganisationerne, om det i virkeligheden ser så skidt ud igen.

Dansk Metal anerkender, at væksten lader noget tilbage at ønske Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Germund

I en kronik i dagens Berlingske råber administrerende direktør i Dansk Byggeri, Lars Storr-Hansen, vagt i gevær, over for det han kalder en »katastrofekurs« for dansk økonomi. Han efterlyser, at regeringen til efteråret er opgaven voksen, tager ansvar og samler det flertal, der skal til for at få gennemført 2025-planen, en skattereform og en vidtgående finanslovsaftale. Alternativet er, ifølge ham, deprimerende:

»Situationen er i dag, at vi står med en giftig cocktail af lavvækst, et Brexit, der sænker tempoet i økonomien, udgifter til flere ældre, udgifter til flere flygtninge og et hobetal af arbejdsduelige mennesker på offentlig forsørgelse. Den cocktail giver os, så langt vi kan se, en rasende hovedpine,« skriver Lars Storr-Hansen i kroniken.

Helt så giftig smager cocktailen dog ikke hos den faglige organisation, Dansk Metal, der anerkender, at væksten lader noget tilbage at ønske – men vedholder, at nogle sektorer faktisk klarer sig til trods:

»Industrien klarer sig sådan set ganske pænt og godt,« siger cheføkonom i Dansk Metal, Thomas Søby.

Han mener dog, at efteråret på Christiansborg bliver hektisk grundet den lave vækst, vi har set i landet i de senere år:

»Politisk og økonomisk får vi et meget travlt efterår, og det er selvfølgelig også i kraft af, at væksten i Danmark lader noget tilbage at ønske,« uddyber han.

Reformer skal der til – eller?

Lars Storr-Hansen fremhæver i sin kronik vidtgående reformer i samme vægtklasse som efterlønsreformen, der igen skal gøre Danmark til en vækstnation. For Danmark er i hans optik på vej direkte mod en katastrofekurs, og vi skal tilbage på vækstkursen.

Derfor foreslår han fem reformer, der skal få flere i arbejde, skaffe flere faglærte unge, gøre det attraktivt at ansætte flygtninge, gøre op med, det han kalder, erhvervsstøttejunglen og øge investeringerne i anlægsprojekter.

Hos en anden af erhvervsorganisationerne, Dansk Erhverv, er man enig i, at prognosen for efteråret står på reformer, og at det er reformer, der skal til, hvis vi skal have gang i væksten herhjemme igen:

»Hvis man kigger på barometeret for efteråret, så står det på reformer – og vel at mærke dem, som er vækstskabende,« siger administrerende direktør i Dansk Erhverv, Jens Klarskov, og uddyber:

»Vi har brug for at øge kvaliteten på arbejdsmarkedet, men det er jo noget, der tager tid. Det er klart, at det vil løfte produktiviteten virkelig meget, hvis vi havde flere faglærte, hvis vi havde flere med naturvidenskabelig og merkantil baggrund.«

En barberet efterløn. En højere pensionsalder. En kortere dagpenge periode. Over de seneste år er der ikke den sociale ydelse, der ikke har fået med reformkniven. Men på den anden side af bordet, hos de faglige organisationer, mener man, at det måske er på tide at løfte pickuppen fra reformrillen:

»Jeg tror godt, at man kan trække vejret en lille smule nu og bevare roen i forhold til at lave flere reformer, og så sige: vi har allerede gjort meget, lad os nu lige se, hvordan de her ting fungerer,« siger Thomas Søby fra Dansk Metal.

En holdning man til dels deler hos Arbejderbevægelsens Erhvervsråd:

»Vi er meget kritiske over for de tre elementer, som ligesom har holdt for, altså besparelser på uddannelse, besparelser på forskning, og at man drosler ned på de offentlige infrastrukturinvesteringer,« siger direktør Lars Andersen.

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd advarer især mod at lave for omfattende reformer på skatteområdet, og her har direktør Lars Andersen et budskab til finansministeren:

»Det kan godt være, at vi kan lave skatteomlægninger, men vi kan ikke give skattelettelser. Det vil være mit råd til Claus Hjort Frederiksen,« siger Lars Andersen.