Realkreditten polstrer sig med egne papirer

Realkreditselskaberne køber i stort omfang deres egne obligationer med Nykredit som den suverænt største aktør på området. Men det er slut på grund af nye regler fra 2015.

Med en beholdning på 60-70 mia. kr. er Nykredit den aktør, som ligger med suverænt flest realkreditobligationer – herunder også egne obligationer, erkender koncerndirektør Søren Holm. Fold sammen
Læs mere
Foto: Dennis Lehmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Realkredittten køber i høj grad egne obligationer. Således er det selskaberne selv, der køber en pæn del af de F1-obligationer, der skal finansieres fra år til år. Netop disse obligationer har i den seneste tid været centrum for en ophedet debat og betydelige indgreb for at sikre den finansielle stabilitet.

De præcise tal for finansieringen af realkredittens egen fest hemmeligholdes, men flere institutter bekræfter i dag over for Berlingske Business, at det hidtil har været reglen, at langt størsteparten af realkreditselskabernes egenkapital og økonomiske stødpuder har været placeret i egne værdipapirer.

Med en beholdning på 60-70 mia. kr. er Nykredit den aktør, som ligger med suverænt flest realkreditobligationer – herunder også egne obligationer, erkender koncerndirektør Søren Holm.

»Vi ligger med mange obligationer fra Nykredit, især F1-obligationer. Det skal ikke være en hemmelighed, at langt over halvdelen af fondsbeholdningen er vores egne obligationer,« siger Søren Holm. Situationen kan føjes til listen over udfordringer for Nykredit, som Berlingske Business har beskrevet de seneste dage.

Lysten til at købe egne papirer deles af både DLR Kredit og BRFkredit, mens Nordea Kredit blot bekræfter, at man køber op i egne obligationer.

Når et realkreditinstitut polstrer sig med egne obligationer, svarer det til, at møblerne stilles som sikkerhed mod brand i et hus, som finansanalytiker Lau Svenssen fra Aktieinfo udtrykker det. For det betyder, at den negative effekt af problemer i et realkreditinstitut bliver forstærket, fordi en del af instituttets kapital er bundet i egne papirer, der falder i kurs på grund af problemerne.

»Realkreditinstitutterne burde jo primært ligge med statsobligationer, der ikke er afhængige af deres eget marked,« siger Lau Svenssen. Usikkerheden ved egenfinansieringen af obligationer er også blevet bemærket af udenlandske analytikere.

Men nu er det slut, for allerede i år begynder realkreditten at nedbringe beholdningen af egne obligationer på grund af nye regler. De forbyder ikke opkøbene, men de gør det uhensigtsmæssigt for institutterne at eje så mange egne obligationer. Hos Nykredit erkender Søren Holm, at det alt andet lige er en fordel for den finansielle stabilitet, at man får nedbragt de store beholdninger af egne obligationer.

»Teoretisk set giver det en fordel for den finansielle stabilitet, for kom et institut teoretisk set i vanskeligheder, så er aktiverne spredt på flere udstedere,« siger Søren Holm.