Realkreditten kan forvente hedt efterår

Ikke mindre end to rapporter om tingenes tilstand i realkreditsektoren og en ny prisportal ser dagens lys i de kommende måneder. Der er skarpt fokus på realkredit i kølvandet på de prisstigninger, flere selskaber har gennemført i år.

Den første sten vendes, når et udvalg under Erhvervs- og Vækstministeriet senest 1. september sender sin rapport til minister Troels Lund Poulsen (V). Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Realkreditsektoren kan se frem til at få vendt de fleste af sine sten over de kommende uger og måneder. I løbet af efteråret vil to forskellige analyser og rapporter sætte skarpt lys på især forbrugernes forhold som kunder i realkreditselskaberne, mens en ny prisportal fra årsskiftet skal bidrage til at skabe overblik over priserne.

Den første sten vendes, når et udvalg under Erhvervs- og Vækstministeriet senest 1. september sender sin rapport til minister Troels Lund Poulsen (V). Udvalget skulle under ledelse af Nina Dietz Legind, professor på Syddansk Universitet, undersøge, hvordan kommende kapitalkrav spiller ind på realkreditselskabernes omkostninger til kapital samt de løbende gebyrer, bidragssatser, kunderne skal betale.

Det var netop kapitalkrav, der var argumentet for kraftige prisstigninger i landets største realkreditselskab, Nykredit/Totalkredit.

Desuden skulle udvalget kigge på kundernes omkostninger ved flytning af realkreditselskab og vurdere, om de er så høje, at de står i vejen for at flytte mellem selskaberne. I sammenhæng med det skulle udvalget kigge på, om forbrugerbeskyttelsen i blandt andet de såkaldte god skik-regler er gode nok eller bør ændres.

Er forbrugerne godt nok beskyttet?

Interessen samler sig især om forbrugerbeskyttelsen blandt de tusinder af danske boligejere, der har oplevet prisstigningerne. Det koster ifølge Forbrugerrådet Tænk mellem 17.500 og 27.000 kroner at flytte et typisk realkreditlån til et andet realkreditselskab, og det tager dermed op til 12 år, før udgiften er tjent hjem ved at finde et billigere realkreditselskab.

Men forbrugerne skal ikke sætte næsen op efter radikale ændringer og forbedringer af deres flyttemuligheder, oplyser kilder til Berlingske. Udvalget indeholder repræsentanter fra både forbrugersiden og realkreditbranchen, og derfor har det været svært at blive enige om radikale tiltag. Det første udkast til den endelige rapport er skrevet, og der bliver formentlig tale om at anbefale længere varsler om prisændringer som den mest synlige forbedring af forbrugerbeskyttelsen.

Manglende konkurrence?

Næste sten bliver vendt af Konkurrencestyrelsen, som på opfordring fra først Troels Lund Poulsen, og derefter Konkurrencerådet er ved at kulegrave konkurrenceforholdene i realkreditten. Ifølge Berlingskes kilder »går styrelsen til stålet« blandt andet ved at indhente omfattende data om kundernes bevægelser mellem selskaberne – data, som viser til- og afgang fra realkreditselskaberne, og som aldrig har været fremme før.

»Typisk i denne type analyse undersøger vi, om der er tale om et velfungerende marked. Hvis der ikke er det, så prøver vi at finde årsagen til det. Og så kommer vi med anbefalinger til løsninger. Vi kigger i vores markedsanalyser på, om der er barrierer for konkurrence på markedet, og på, om der er tale om aktive forbrugere, der forholder sig til, om de får det rigtige produkt fra den rigtige udbyder,« forklarer kontorchef Niels Enemærke fra Konkurrencestyrelsen.

Styrelsen har desuden forstærket sig med økonomiprofessor og tidligere overvismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen og økonomiprofessor og tidligere vismand Claus Thustrup Kreiner fra Københavns Universitet til at grave i tallene.

Analysen er underlagt konkurrenceloven, så realkreditselskaberne har pligt til at udlevere data til analysen, der forventes at blive offentliggjort i slutningen af november.

Prisportal på beddingen

Endelig arbejder Finanstilsynet på en prisportal, der skal gøre det mulig for forbrugerne at se priser på det samme lån hos alle udbyderne. Den omfatter både realkreditlån og de banklån, der minder om realkreditlån som eksempelvis Jyske Banks F-lån, der konkurrerer med realkreditlån om at finansiere hele boligen.

Portalen skal efter planen åbnes til årsskiftet.