Realkreditten i modvind, ophavsretgigant under beskydning og et umuligt chefjob

Foto: NIELS AHLMANN OLESEN

Godmorgen

Det er voldsom modvind, som Nykredit har placeret sig selv i ved igen at skrue på bidragsatserne. Kunderne er rasende og nu kommer de folkevalgte politikere også på banen. For de nye forhøjelser af bidragssatserne på lån hos Nykredit og Totalkredit afføder et politisk krav om øget gennemsigtighed og øget konkurrence blandt realkreditinstitutterne. S kalder minister i samråd. DF efterlyser mulighed for gebyrfrit skifte af realkreditinstitut.

Ophavsretgiganten Copydan kradsede knap halvanden milliard kroner ind i 2014 i afgifter for brug og gengivelse af bl.a. film og musik. Erhvervsorganisationer kritiserer giganten for at være lukket og uigennemsigtig.

Danmark fik tirsdag besøg fra Irland. Den farverige topchef for Ryanair, Michael O’Leary, erkender, at nederlaget i Arbejdsretten sidste år har kostet vækst i Danmark. Men lavprisselskabet har ikke givet op i Danmark, siger O’Leary – der også slår fast, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) »fortjener ros« for at flyve med Ryanair.

Og nu til en mand, der har et usædvanligt vanskeligt job. Mark Cutifani må finde de grove handsker frem for at redde Anglo American, verdens engang mægtigste minegigant. To tredjedele af virksomheden vil forsvinde.

Sidste bud på noget god morgenlæsningen er fortælling om tre unge iværksættere, der har mod på mere. Efter to år, en millioninvestering samt en stor pose penge i et tv-program er en dansk startup på vej til det engelske marked.

Dagen byder på regnskab fra Sydbank. Læs om de øvrige begivenheder her.

Med ønsket om en god dag.

Morten Thorbog Jasper

Jourhavende, Business.dk