Real Madrid topper med indtjeningen

Kongeklubben har den højeste indtægt blandt de internationale topklubber.

De spanske mestre og Super Cup-vindere fra Real Madrid har de største indtægter i europæisk fodbold. Fold sammen
Læs mere
Foto: DANI POZO

De spanske fodboldklubber er ikke alene bedst til at spille, de er også bedst til at drive forretning.

Real Madrid og Barcelona er de to klubber i verden, der er bedst til at skaffe indtægter. Det viser den seneste opgørelse over de internationale fodboldklubbers samlede indtægter, som rådgivnings- og revisorfirmaet Deloitte har udarbejdet.

På listen kan man se, at Real Madrid i sæsonen 2011/12 nåede op på en omsætning på 3,83 milliarder kroner. Som nummer to på listen omsatte fodboldforretningen Barcelona for 3,6 mia. kr. Det er første gang, at en af topklubberne kommer over 500 mio. euro svarende til 3,76 mia. kr. i samlet årlig indtægt.

Ottende sæson i træk

Deloitte bemærker, at det er ottende sæson i træk, at den spanske hovedstadsklub toppede listen. Real Madrid kom derved op på den tidligere rekord fra Manchester United.

»Den spanske klubs stigning i indtjeningen har været imponerende. I 1996/97 havde Real en indtjening på 634 mio. kr. Det er en sjettedel af, hvad Real havde i 2011/12,« hedder det videre.

Deloitte påpeger, at Real har opnået sin indtjening gennem en afbalanceret forretning, hvor 25 pct. af indtægten kommer fra fodboldkampene, 39 pct. fra TV og 36 pct. fra kommercielt salg.

Ser man på den samlede liste over de ti klubber med størst indtjening, er den domineret af de engelske klubber. Fem ud af de ti er fra England med Manchester som den, der omsætter for mest.

Bayern München på fjerdepladsen

Herudover er ikke overraskende Chelsea, Arsenal, Manchester City og Liverpool også blandt top ti. Bayern München er som eneste tyske klub med på listen. Den ligger på en fjerdeplads.

Som nummer otte og ti findes de to eneste italienske AC Milan og Juventus.

Deloitte skriver, at indtjeningen hos Chelsea og Manchester City er præget af, at de to klubber har vundet henholdsvis Champions League og Premiere League sidste år.

Selv om indtægterne er høje, slæber mange af klubberne også rundt på store gældsposter, blandt andet som følge af meget dyre spillerkøb.