Reaktioner på det nye skattevæsen fra erhvervslivet: Fin plan - men er det nok?

Beslutningen om at opdele Skat i syv nye afdelinger bliver positivt mødt af erhvervslivet. Der sås dog tvivl om, hvorvidt det er nok til at rette op på det skandaleramte skattevæsen.

(Foto: ERIK REFNER/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: ERIK REFNER

Politikernes beslutning om at nedlægge det nuværende Skat og genoprejse det i syv nye afdelinger bliver positivt mødt af erhvervslivet.

Både revisionsfirmaet FSR – danske revisorer og skatteadvokaternes brancheforening Danmarks Skatteadvokater roser Christiansborg for at erkende, at der er behov for forandringer i det skandaleramte Skat.

»Vi er enige i, at der skal ske nogle forandringer med vores skattevæsen. Det er fornuftigt at opdele Skat i flere afdelinger med hvert sit fokusområde, og vi vil gerne kvittere politikerne for at handle på problemerne og skabe forandringer,« lyder det fra Tom Vile Jensen, der er erhvervspolitisk direktør i FSR.

Den holdning deler han med Christian Bachmann, der er formand for foreningen Danmarks Skatteadvokater.

»I mange år har man bare lappet skattevæsnet, men nu virker det som om, at der er politisk vilje til at tage fat i problemet. Jeg tror, at det vil give et bedre fokus, når Skat bliver delt op i mindre enheder med hver deres ledelse,« siger han.

Både Tom Vile Jensen og Christian Bachmann tvivler dog på, om den nye omstrukturering er nok. De mener ikke, at Skats grundlæggende problemer vil blive løst ved at oprette syv nye afdelinger.

Stadig problemer med inddrivelse af gæld

Ifølge Tom Vile Jensen vil Skat stadig have svært ved at inddrive virksomheders og borgeres gæld som er eksploderet på grund af EFI-skandalen, selvom der oprettes et nyt skattesystem.

»Det eksisterende skattevæsen har ikke kunnet levere varen. Derfor er det godt, at der nu bliver investeret og nytænkt i et nyt skattevæsen. Men man må ikke tro, at problemet med den manglende skattekontrol er løst ved det her. Det er det ikke. Politikerne vil blive konfronteret med at skulle finde yderligere ressourcer på det område,« lyder det fra Tom Vile Jensen.

Ifølge ham er Skats to fornemmeste opgaver at gøre det let for borgere og virksomheder at indbetale sin lovpligtige skat korrekt, og dernæst skal Skat formå at føre tilstrækkelig kontrol med de borgere og virksomheder, der helt bevidst snyder.

I dag bliver kun tre procent af de mindre virksomheder kontrolleret af Skat, hvilket svarer til et besøg fra Skat hver 33 år, oplyser Tom Vile Jensen. Skat oplyser selv, at 10 procent af virksomhederne bevidst omgår reglerne.

Tom Vile Jensen tvivler på, at det nye skattevæsen har højt nok fokus på skatteinddrivelsen, og han mener ikke, at de syv nye styrelser gør en forskel i den sammenhæng.

»Vi er nervøse for, om der er de ressourcer til rådighed, der sikrer en mere intelligent og bedre skattekontrol fremadrettet. Skattekontrollen vil blive en del af en af de nye afdelinger, men det ændrer ikke på problemet. Politikerne og Skat skal sørge for, at det er tydeligt, at der er en fordel ved at betale sin skat. Hvis kontrollen ikke fungerer sådan, vil der fortsat være for mange virksomheder og borgere, der med vilje ikke betaler sin skat som følge af den lave kontrol,« siger direktøren.

Svært at skaffe nye medarbejdere

Han mener derfor, at der skal tilføres flere ressourcer blandt andet i form af flere medarbejdere. Det er fra politisk hold allerede afgjort, at der frem mod 2020 skal tilføres 1000 nye medarbejdere til det nye skattevæsen.

Men det kan blive et problem at skaffe, og det løser den nye omstrukturering af skattevæsenet heller ikke, mener Christian Bachmann, der er formand for skatteadvokaternes brancheforening Danmarks Skatteadvokater.

»Det største problem for Skat er de mange mennesker, der skal tilknyttes. De er meget svære at finde, og de skal uddannes korrekt. Man kan ikke bare tømme Deloitte eller advokatbranchen, og det er personer, der skal sidde med kompliceret skatteret, som kan tage mange år at blive god til. Det kan blive problematisk fremadrettet,« lyder det fra Christian Bachmann.

Tom Vile Jensen mener, at der skal være fordele for virksomheder, der overholder skattereglerne. Det kan for eksempel være, at de virksomheder, der kan fremlægge et revideret årsregnskab og bevise, at de overholder skattereglerne, skal kontrolleres mindre, så ressourcerne på kontrol kan bruges ved de virksomheder, der ikke lader sig se over skuldrene.

Derudover foreslår han, at virksomheder med orden i sagerne for eksempel får en personlig rådgiver i skattevæsenet, som kan ringes op, når der er behov for hjælp med skatteproblemer.

Tom Vile Jensen mener også, at der skal tilføjes ekstra ressourcer i form af en bedre screening af nye virksomheder, hvis skattekontrollen skal fungere bedre.

»I dag er det nemt at starte virksomhed. Screeningen af disse virksomheder skal være bedre, så man sikrer sig, at virksomhederne oplyser korrekte ejere og afleverer årsregnskaber til tiden. Hvis de ikke gør, er der stor sandsynlighed for, at der er problemer,« siger han.