Radikale vil hurtigt med i EU's banksamarbejde

Det kan kun gå for langsomt med at få Danmark med i EU's banksamarbejde. Vi burde deltage straks, og ikke vente indtil efteråret 2019, når et udvalg afleverer sin rapport til regeringen.

Arkivfoto. Radikales Morten Østergaard. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen

Det mener De Radikales leder, Morten Østergaard.

»Jeg forstår ikke, at det skal tage to år at vurdere. Vi vurderede det grundigt i S-R-regeringens tid, og intet forhindrer os i at tiltræde nu. Det er tværtimod skærpet af briternes exit fra EU«, siger Morten Østergaard.

»Timingen tilsiger, at man skal bevæge sig noget hurtigere ud på brættet, end regeringen foreslår. Det er lidt fodslæbende«.

Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) bad tirsdag et udvalg vurdere dansk deltagelse i EU's banksamarbejde. Regeringen vil først om to år træffe afgørelsen om, hvorvidt vi skal gå med.

Banksamarbejdet begyndte i 2014. I 2015 fandt Thorning-regeringen og Folketingets flertal, at det vil være en fordel for Danmark at deltage i EU's banksamarbejde.

»Med Brexit forsvinder et meget stort ikke-euroland fra klubben. Og dermed muligheden for at påvirke EU's arbejde med finansiel stabilitet udenfor bankunionen«, påpeger Morten Østergaard.

Danskerne skal ikke stemme om at gå med i EU's bankunion. Vi afgiver ifølge Justitsministeriet ikke suverænitet efter grundlovens §20. Den udløser end folkeafstemning, hvis der ikke er 5/6 flertal i Folketinget.

»Den store politiske gevinst ved at gå med er, at vi bliver det første ikke-euro land i bankunionen. De 27 EU-lande er ved at lægge sporene ud,« siger Morten Østergaard.

»Det er ærgerligt, at regeringen lægger op til den lange analyse. Det er jo i efteråret, at de første store slag skal slås om EU's fremtid. Der kunne man skaffe os en stor politisk kapital ved at signalere, at vi vil de andre«.