Radikale vil bruge 2,5 mia. kr. om året på innovation

En ny national innovationsstrategi bliver omdrejningspunktet, hvis de Radikale skal formulere erhvervspolitikken i et nyt regeringsgrundlag. Første konkrete konkrete udspil er et vand-innovationsprogram.

Radikale Morten Østergaard Fold sammen
Læs mere
Foto: Johan Gadegaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Ifølge de Radikale er en offensiv innovationspolitik vejen til vækst og en stærkere dansk position i den internationale konkurrence. Derfor vil partiet søsætte en stribe innovationsprogrammer indenfor en stribe forskellige satsningsområder.

"Vi er nødt til at se, hvor nogle af Danmarks styrkepositioner matcher de globale udfordringer og kan give vækst, og de områder må så indgå i en national innovationsstrategi," siger erhvervsordfører Morten Østergaard (R).

Det første innovationsprogram er rettet mod vandmiljø og rent drikkevand og skal videreudvikle den danske førerposition indenfor vandbehandling og vandteknologi.

Flere forskningsinstitutioner og virksomheder som Grundfos, Krüger og Cowi står allerede stærkt på vandområdet, men ved at stimulere offentlig-private-partnerskaber med offentlige kroner er det de Radikales håb at styrke den danske position yderligere i forhold til at få en større bid af det voksende marked indenfor vandsektoren.

En af verdens store globale udfordringer er manglen på rent drikkevand, og allerede i dag omsættes der ifølge de Radikale for over 2.000 mia. kr. inden for vandsektoren globalt.De Radikale erklærer sig parate til over fire år at spytte 250 mio .kr. om året i vand-innovationsprogrammet, men ifølge Morten Østergaard vil offentlig regulering også være et af instrumenterne til at stimulere innovation.

"Vi vil også komme med en ambitiøs vandmiljøplan, som stiller krav til virksomheders udledning af spildevand, miljøfremmede stoffer og pesticidrester. Noget af det, som har skabt grundlaget for Danmarks styrkeposition på vandområdet, er bl.a. nogle af de første vandmiljøplaner," siger Morten Østergaard.

De Radikale vil også præsentere innovationsprogrammer inden for klima, design, fødevarer - og hvis finansieringen kan strække - også indenfor sundhed og velfærd. De Radikale har afsat 2,5 mia. kr. om året til innovationsprogrammer, som er finansieret via de Radikales skatteudspil, som bl.a. indebærer øgede energiafgifter til erhvervslivet.