Radikale: Private inkassofirmaer kan hjælpe med at inddrive danskernes gæld til det offentlige

Skatteminister Morten Bødskov (S) har netop givet grønt lys til, at private inkassofirmaer på to områder kan inddrive gæld til det offentlige. De Radikale opfordrer til, at flere områder kan gives fri. Skatteministeren er ikke afvisende.

 
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om det er statens opgave at inddrive al gæld til det offentlige, har Skatteministeren for nylig givet to områder fri til privat inddrivelse. De Radikale opfordrer nu skatteminister Morten Bødskov (S) til at undersøge, om mere af gældsinddrivelsen kan overdrages til private.

»For os er privat inddrivelse en mulighed, vi gerne vil bringe i spil i større omfang. Vi skal se på, om der er mere, vi kan udlicitere og sende ud til private virksomheder og til privat inddrivelse,« siger Kathrine Olldag, skatteordfører for Radikale Venstre.

De to områder, hvor Bødskov har givet grønt lys til privat inddrivelse, er udenlandsk SU-gæld og kommunalt ejede forsyningsselskabers tilgodehavender hos borgerne.

Siden 2005 har det ellers været statens ansvar at inddrive al gæld til det offentlige med det resultat, at gælden i løbet af de forgangne 15 år er fordoblet til senest 123 mia. kr.

Ifølge Kathrine Olldag bør skatteministeren gennemgå hele gældsområdet for at se, om der er fordringer, som med fordel kunne overlades til private inkassofirmaer.

»Det kræver, at vi gennemgår alle de forskellige fordringshavere og ser, hvor det kunne give god mening at udlicitere nogle områder eller klumper. Det skal nok ikke være hr. og fru Hansens biblioteksgæld. Det kunne være nogle klumper med for eksempel virksomhedsgæld eller yderligere forsyningsgæld,« siger Kathrine Olldag.

»Det gav eksempelvis god mening for de kommunalt ejede forsyningsselskaber at få mulighed for privat inddrivelse, fordi de så sidestilles med private forsyningsselskaber,« tilføjer hun.

Morten Bødskov (S), skatteminister

»Jeg er altid åben for at lytte til andre gode forslag om, hvordan man kan få nedbragt den samlede gæld.«


Berlingske har spurgt skatteminister Morten Bødskov, om han er villig til at følge opfordringen fra de Radikale. Han afviser ikke muligheden og erklærer sig åben for forslag, der kan nedbringe gælden.

»Det er desværre ingen hemmelighed, at der de senere år har været mange problemer på gældsområdet. Lige nu fokuserer vi på at få de mange hundrede offentlige kreditorer tilsluttet det nye inddrivelsessystem, og det går faktisk fremad. Men jeg er altid åben for at lytte til andre gode forslag om, hvordan man kan få nedbragt den samlede gæld, og jeg ser frem til de drøftelser, vi i foråret skal have på området,« siger Morten Bødskov

Dansk Erhverv ser positivt på privat inddrivelse

De kommunalt ejede forsyningsselskaber havde i slutningen af 2017 uinddrevet gæld for 226 mio. kr. liggende i staten, og de har med ny lov fået mulighed for at vælge privat inddrivelse og at pålægge skyldnerne de omkostninger, der er ved privat inddrivelse.

Tilsvarende har skatteministeren givet inddrivelsen af udenlandsk SU-gæld fri til privat inddrivelse. For at få kradset cirka 150 mio. kr. ind i SU-gæld fra 3.500 udenlandske skyldnere har Gældsstyrelsen indgået en aftale med det private inkassofirma Kredinor om at inddrive gæld fra skyldnere i Norden.

Også på et tredje område har staten – om end kun midlertidigt – givet inddrivelsen fra sig. I 2017 fik kommunerne lov til igen at inddrive ubetalt grundskyld. På det tidspunkt havde ubetalte kommunale ejendomsskatter hobet sig op i Skat, og pengene manglede i kommunekasserne.

I brancheforeningen Dansk Erhverv ser man ikke overraskende positivt på opfordringen fra de Radikale til at undersøge muligheden for at overgive en del af gældsinddrivelsen til private aktører.

»Vi har jo helt tydeligt set, at det offentlige har nogle udfordringer med gældsinddrivelsen, så vi må bruge alle de muligheder, der er til rådighed, for at sikre, at pengene kommer i kassen. Og vi har jo en masse professionelle private aktører, som inddriver gæld, og som er vant til at operere på området,« siger Jacob Ravn, skattepolitisk chef i Dansk Erhverv.

Han har ikke noget bud på, hvilke dele af gælden der bedst egner sig til privat inkasso.

»Det skal være op til myndighederne at vurdere, om der er nogle områder, der egner sig bedre end andre. Man kunne vælge nogle områder og eventuelt sende dem i udbud og se, om nogen kan påtage sig opgaven,« siger Jacob Ravn.

At staten ikke har magtet at inddrive gælden til det offentlige, skyldes ikke mindst, at det stort tænkte IT-system EFI – et fælles inddrivelsessystem – aldrig kom til at virke og til sidst måtte skrottes.

Det nye IT-system til gældsinddrivelse, PSRM (Public Service Revenue Management), er så småt i drift, men 700 offentlige kreditorer mangler fortsat at komme på systemet. Seneste melding fra skatteministeren er, at den opgave tidligst er afsluttet i slutningen af 2021. Det gælder også skattevæsenets egne systemer.

Selv om der så småt er ved at komme gang i den statslige inddrivelse, vil danskernes gæld til det offentlige imidlertid blive ved med at stige. Til skade for danskernes tillid til skattevæsenet, som Berlingske for nylig skrev på baggrund af en Kantar Gallup-måling.