Radikal leder vil have tre millioner i arbejde

De Radikales leder, økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard, har en målsætning om, at mindst tre millioner danskere skal i arbejde. Det vil kræve gennemgribende reformer.

Morten Østergaard vil øge beskæftigelsen med 234.000 personer til det højeste niveau nogensinde. Arkivfoto: Liselotte Sabroe Fold sammen
Læs mere

Danskerne kan godt begynde at forberede sig på reformer, der øger udbuddet af arbejdskraft og får flere i arbejde.

Det er meldingen fra både blå blok og økonomi- og indenrigsminister Morten Øster­gaard (R), der nu er klar med et nyt, ambitiøst mål for arbejdsudbuddet og beskæftigelsen på længere sigt.

»Mit mål er, at der altid skal være mindst tre millioner danskere i arbejde. Der skal simpelthen være flere i arbejde end under forsørgelse. Det vil løbende kræve reformer,« sagde Morten Østergaard mandag på tænketanken CEPOS’ årlige vækstkonference.

Den aktuelle beskæftigelse er på 2,766 millioner, så der er tale om et ambitiøst mål om at løfte beskæftigelsen med 234.000 til det højeste niveau nogensinde.

Den radikale leder har ikke en færdig plan klar, men understreger, at meldingen skal ses som et overordnet signal om, at de senere års vifte af reformer skal fortsætte. Samtidig understreger han, at det er direkte farligt for dansk økonomi, hvis man begynder at slappe af og stopper med at lave reformer.

»Der er risiko for, at vi ikke gør nok i tide, og det er usundt,« siger ministeren.

De fleste venter, at der efter valget skal laves en 2025-plan, uanset hvem der vinder valget. Den skal afløse den nuværende 2020-plan for udviklingen i dansk økonomi.

Morten Østergaard satte ikke en fast deadline på, hvornår målet skal nås, men han fastslog, at det inden længe er nødvendigt med nye målsætninger.

Cheføkonom i CEPOS Mads Lundby Hansen peger på, at Finansministeriet i forvejen forventer en beskæftigelse på 2,924 mio. personer i 2020 og 2,975 mio. personer i 2025 alene med de nuværende reformer og mener ikke, at målsætningen er tilstrækkeligt ambitiøs, hvis den er møntet på 2025.

»Det er fint med et signal om reformer, men ambitionerne bør være større frem mod 2025. Potentialet for reformer er fortsat stort. Hvis målsætningen derimod er møntet på 2020, er det meget ambitiøst,« siger Mads Lundby Hansen.

Han mener bl.a., at man bør løfte arbejdsudbuddet ved at afskaffe efterlønnen helt, forhøje pensionsalderen og lave en ny dagpenge- og kontanthjælpsreform med et nyt loft over de maksimale ydelser.

»Der er fortsat masser af håndtag at dreje på. Man kan også forestille sig en ny skatte­reform i næste valgperiode,« siger han.

Han fastslår, at Thorning-regeringen i alt har sikret et langsigtet øget arbejdsudbud på 40.000 personer via bl.a. en skattereform, kontanthjælpsreform, SU-reform osv. Løkke-regeringen gennemførte til sammenligning reformer, der øger arbejdsudbuddet med 80.000 personer. Her var en reform af efterlønnen og dagpengene – med radikal opbakning – de væsentligste faktorer.

Berlingske Business ville gerne have hørt, om finansminister Bjarne Corydon (S) bakker målsætningen om en beskæftigelse på mindst tre millioner op, men finansministeren ønskede i går ikke at kommentere den nye målsætning fra den radikale leder.