Rådgivningsfirma har systematisk brudt loven, mens de har hjulpet tusindvis af andelsboligejere

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Foto: Ólafur Steinar Gestsson. Arkivfoto
Læs mere
Fold sammen

Velkommen til dagens morgenoverblik,

Vi skal til Israel, hvor den danske topchef Kåre Schultz er kommet under maksimalt pres. Vi skal også høre om, hvordan »Barcelona-problemet« kan ramme København.

Men først til en sag om et rådgivningsfirma, som i årevis har brudt loven.

1
Rådgivningsfirma har hjulpet andelsforeninger og samtidig brudt loven

Rådgivningsfirmaet Rafn & Søn har de seneste år hjulpet tusindvis af andelsboligejere med at få et milliardbeløb tilbage fra staten, efter deres ejendomsskat blev vurderet forkert. Men nu ser det ud til, at boligejerne selv kan være blevet snydt af rådgivningsfirmaet, som har brudt loven. Det skriver Finans.

En dom fra Østre Landsret har fastslået, at andelsboligforeningen Merlegårdsparken IV i Ishøj blot skal betale 30.000 kr. i honorar til Rafn & Søn, selvom prisen i første omgang lød på 200.000 kr. Det skyldes, at Rafn & Søn har benyttet sig af kontrakter, hvor de får en procentuel andel af udbyttet i stedet for et fastsat beløb. Det strider med bekendtgørelsen om god skik for juridisk rådgivning.

Nu vil en række andre boligforeninger også kræve deres honorar tilbage. I alt har Rafn & Søn haft aftaler med mere end 1.000 andelsboligforeninger, så det kan blive en dyr fornøjelse for firmaet, hvis dommen får flere til at kræve penge tilbage.

Chefjurist i Rafn & Søns, Christian Gommesen, erkender, at kontrakterne er i strid med bekendtgørelsen for god skik. Men han fortæller til Finans, at rådgivningsfirmaet ikke har indgået ulovlige kontrakter efter dommen.

2
Netanyahu kræver kovending af Kåre Schultz før topmøde: Luk en fabrik i Irland

Kåre Schultz har i den grad bragt sig i fokus, efter han har indtaget direktørposten i den israelske medicinalkæmpe. Hans storstilede fyringsrunde har skabt store protester i Israel. Og senere i dag står han så over for en udfordring, som ligger fjernt fra hans erfaring som dansk topchef i Lundbeck:

Israels premierminister Benjamin Netanyahu og en række tunge ministre har indkaldt ham til en alvorlig samtale, hvor de vil forsøge at presse Schultz til at lukke en fabrik i Irland fremfor at svinge øksen over et fabriksanlæg i Jerusalem. Det skriver de israelske medier.

Selvom det er markant billigere for Teva at producere i Irland, skulle analysen fra de israelske topministre være den, at Teva er så vigtigt et symbol for Israel, at der bør tages særlige hensyn til selskabets aktiviteter i Israel.

Læs mere om Schultz og Netanyahus armlægning i Berlingske Business (kræver abonnement.)

Business anbefaler

Hør også podcasten »Dine penge« om privatøkonomi:

Find alle udsendelser fra Berlingske Business i din podcast-app og på Apple TV, på Spreaker.com eller via iTunes. Podcast fra Berlingske Business er sponsoreret af Nordea.

3
Barcelona-problemet: Airbnb kan skubbe københavnere ud af byen

Tourists, fuck off.

Sådan står der skrevet med sort maling på en betonvæg i Barcelona. I den spanske storby er mange lokale godt og grundigt trætte af, at storstilet udlejning via Airbnb presser boligpriserne i vejret og gør det umuligt for dem at finde et sted at bo i egen by.

To danske forskere har været i Barcelona for at se på udviklingen. Og de frygter, at København kan stå med samme problem, hvis Airbnb-udlejningen af københavnske lejligheder fortsætter med at stige.

»Boligmarkedet i København kan blive ligesom skrækscenariet i storbyer som Barcelona, hvor korttidsudlejning er så stor en forretning, at det bliver svært for almindelige borgere overhovedet at finde et sted at bo,« siger Anders Lund Hansen fra Københavns Universitet.

Læs mere hos Berlingske Business (kræver abonnement)

4
Italiensk korruptionssag kan skabe problemer for ny Storstrømsbro

I dag skal tre italienske entreprenørfirmaer efter planen skrive under på den endelige kontrakt på 2,1 milliarder kroner om byggeriet af Storstrømsbroen mellem Sjælland og Falster. Men to af de tre firmaer, der skal bygge byen, skal samtidig i retten i Venedig forsvare sig i en kæmpe sag om korruption og bestikkelse for millioner. Det skriver Fagbladet 3F.

Det har nu fået Dansk Folkepartis transportordfører Kim Christiansen til i sidste øjeblik at indkalde transportminister Ole Birk Olesen (LA) til et hastesamråd.

»Vi skal have garantier for, at vi ikke risikerer at stå med en halv bro,« siger Kim Christiansen til DR Nyheder.

Efter planen skal byggeriet af Storstrømsbroen gå i gang til næste efterår. I 2022 skal den indvies til biltrafik. Det bliver Danmarks tredjestørste bro efter Storebælt- og Øresundsbroen.

Det skal investorerne holde øje med

Nordnets investeringsøkonom Per Hansen udpeger her et par ting, som investorerne bør have for øje i dag:

  • IFO er Tysklands vigtigste og bedste tillidsindikator for aktiviteten. Dagens tal vil bekræfte det gode momentum som der er i tysk økonomi både med hensyn til virksomhedernes ”her og nu” billede, men også i forhold til forventningerne.
  • Er der mere medvind til Vestas efter fortsat PTC? Mandag steg Vestas aktien med 4,2 % efter at den amerikanske ”Production tax credit” (PTC) ser ud til at fortsætte. Er der mere medvind til Vestas, eller vil investorerne nu fokusere på den egentlige årsag til efterårets aktienedtur: Med eller uden lavere støtte er prispresset stadig intakt?
  • Det blev mandag til nye amerikanske aktierekorder, og de europæiske markeder fulgte trop og med op. Er der plads til lidt flere stigninger fra åbningen i Danmark/Europa efter den gode amerikanske afslutning?

Det sker på markederne

De asiatiske aktier avancerer i tirsdag efter endnu en rekordrække på Wall Street mandag, hvor investorerne satser på, at Kongressen vil vedtage den meget omdiskuterede skattereform.

  • Nikkei 225: -0,1 pct.

  • Hongkongs Hang Seng: +0,9 pct.

  • China Shanghai Composite: +0,7 pct.

  • Indiens BSE Sensex: +0,3 pct.