Råd til danske virksomheder i London: »Ingen grund til at gå i panik«

Hvad med mine medarbejderes arbejds- og opholdstilladelse? Det dansk-engelske handelskammer har fået en lang række henvendelser og spørgsmål efter Brexit. Tag det roligt, har rådet lydt.

Postkort med britisk slogan fra 2. verdenskrig, "Keep Calm and Carry On", fotograferet i London 24. juni efter briterne overraskende har stemt for at forlade EU. Fold sammen
Læs mere
Foto: LEON NEAL

Danske virksomheder i London er stadig meget usikre på de præcise konsekvenser af det britiske farvel til EU.

Gunnar P. Larsen, chef for det danske-engelske handelskammer, har fredagen igennem fået en række henvendelser fra bekymrede medlemmer:

»De spørger, hvad de skal fortælle deres medarbejdere. Hvad er reglerne for arbejdskraften? Hvad med arbejds- og opholdstilladelse, hvis man ikke er britisk statsborger? Hvad med danske praktikanter i danske virksomheder? Hvad med huset, og jeg skal forny mit boliglån?. Og hvad med ægteskab, og hvornår træder det her i kraft? Der er mange usikkerhedsmomenter lige nu, så det er ren kaosmanagement,« siger Gunnar P. Larsen og tilføjer:

»Jeg kan ikke rigtig svare på nogen spørgsmål endnu. Men jeg har sagt til allesammen, at der kommer til at være en 2-årig forhandlingsperiode før Storbritannien træder ud af EU, hvor danskere stadig vil have samme rettigheder. Derefter er det ikke til at vide, men der er ingen grund til at gå i panik lige nu. Hold hovedet koldt og tag det roligt, har mit råd været.«

Allerede nu står en række konsekvenser dog klart for virksomhederne:

»I første omgang indkøb er lige pludselig blevet 10 procent dyrere efter faldet i pundet, da mange virksomheder køber fra andre steder i verden. Samtidig venter vi forøgede omkostninger på eksempelvis brændstof,« siger Gunnar P. Larsen.

Det dansk-engelske handelskammer er en forening af danske og britiske virksomheder. Bag foreningen står blandt andet Carlsberg, DSV, DFDS, Danske Bank med flere. Foreningen er privat finansieret og formålet er at fremme handel og investeringer mellem Storbritannien og Danmark.

This template (BMExternalArticleBundle:Content\ExternalArticle:Embedded/small.html.twig) should be overridden!

»Handelskammeret har ikke haft nogen officiel holdning til, om Storbritannien skulle blive eller ej. Vi skal kunne fremme samhandlen mellem Danmark og Storbritannien uanset hvad. Men det er absolut ingen hemmelighed, at det havde gjort det nemmere for os, hvis Storbritannien var blevet i EU,« siger Gunnar P. Larsen.

Han har selv boet i London siden 1994, hvor han kom til byen som udvekslingsstudent og har haft en række forskellige job, blandt andet på den danske ambassade, siden. De sidste syv år har han været chef for det dansk-engelske handelskammer.

"Jeg har været oppe hele natten, og det har været lidt af en oplevelse. Jeg prøver stadig at fordøje det. Jeg har selv haft en mavefornemmelse af, at det ikke så godt ud. Men jeg blev til sidst overtalt af meningsmålingerne til, at det ikke ville blive et farvel til EU. Men sådan endte det ikke.«