R-formand: Let skatten i bunden, så det kan betale sig at arbejde

Økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard appellerer desuden til Venstre om at droppe håndværkerfradraget.

Økonomiminister Morten Østergaard. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Den radikale økonomi- og indenrigsminister, Morten Østergaard (R), sender nu en appel til Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen (V) i den politiske strid om håndværkerfradraget.

I stedet for at bruge penge på at genindføre den populære skatterabat for landets boligejere melder Østergaard sig klar til, efter næste valg, at forhandle med de borgerlige partier om at lette skatten i bunden. Konkret foreslår han, at det skal ske ved at hæve det såkaldte beskæftigelsesfradrag, som alle danskere i arbejde får.

»Jeg er forbløffet over, at det eneste ultimative krav, Lars Løkke stiller for at blive statsminister, er at lave et håndværkerfradrag, som mere er valgflæsk end effektiv skattepolitik. Det, der er brug for, er at fortsætte det spor, som den her regering har lagt ud om at lette skatten i bunden, så det bedre kan betale sig at arbejde, og det medvirker vi meget gerne til sammen med Venstre, hvis vi kan finde finansieringen i næste valg-periode,« lyder det fra Østergaard.

»For hver krone, Lars Løkke vil bruge på håndværkerfradraget, bliver der en krone mindre i skattelettelser for de lavest lønnede. Det er en helt absurd prioritering. For det er jo netop skattelettelser på arbejde, som virksomhederne har brug for, og som vi derfor skal prioritere, hvis man kan finde penge til det,« fortsætter han.

Spørgsmålet om håndværkerfradraget, som mere end 550.000 danskere har benyttet, er blevet til et varmt emne i dansk politik, efter at regeringen har afskaffet det ved årsskiftet. Efterfølgende har Lars Løkke Rasmussen gjort det til et ultimativt krav at genindføre det, hvis han igen skal blive statsminister efter næste valg.

Men ifølge Finansministeriet skaber fradraget kun 1.500 job, selv om det koster statskassen mere end en milliard kroner at indføre, og det beviser ifølge Morten Østergaard, at der ingen økonomisk fornuft er i at gøre det.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har med sin nytårstale bebudet, at regeringen inden valget vil fremlægge nye vækstinitiativer.

Siden gjorde Venstres formand det meget klart, at håndværkerfradraget er et kardinalpunkt for partiet, og i går kom SFs formand, Pia Olsen Dyhr (SF), også på banen med krav om, at man genindfører ordningen i en grøn variant og hæver beløbsgrænsen til 25.000 kroner per person.

Men selv om Morten Østergaard kritiserer Lars Løkke Rasmussen for at ville genindføre håndværkerfradraget frem for at bruge alle pengene på at hæve beskæftigelsesfradraget, afviser Østergaard, at regeringen selv vil tage initiativ til skattelettelser i bunden af indkomstskalaen under vækstforhandlingerne.

»Der er mange måder at føre vækstpolitik på, men hvis det sker ved at lave personskattelettelser, så skal det for det første tilrettelægges nøje og kræver en større sum penge, end vi lægger op til i foråret. Jeg har ikke en pose penge, som jeg bare ikke har fortalt om.«

Spørgsmål: Er det så ikke bare en afledningsmanøvre, fordi regeringen er under pres her og nu for at genindføre håndværkerfradraget?

»Nej, det er det bestemt ikke. Det er et spørgsmål om at appellere til en enighed om, at de skattelettelser, der skal gennemføres for frigjorte midler fremover, bruges på at lette skatten på arbejde frem for at bruge dem på et håndværkerfradrag. Hvis vi skal tage fat, så lad os tage ordentligt fat,« siger Morten Østergaard.

I Venstre vækker den radikale leders udmelding både glæde og undren. Her forstår man ikke, hvorfor regeringen ikke blot indkalder til forhandlinger om lettelser af skatten i bunden med det samme.

»Det er da skønt, at de Radikale som den ene halvdel af regeringen melder sig på banen på det her spørgsmål. Men jeg må sige, at jeg er måbende over for, hvorfor vi skal vente til efter valget. Morten Østergaard er jo en central spiller i regeringen, så han kan jo bare gå til statsministeren,« siger Venstres politiske ordfører, Inger Støjberg (V).

Hun holder fast i, at håndværkerfradraget er så vigtigt for Venstre, at man ikke – som Morten Østergaard foreslår – vil bruge de penge på ekstra skattelettelser, selv om det ville kunne skabe mere beskæftigelse.

»Det vil klæde den radikale leder at være mere klar på, hvor han vil være med til at finde pengene, ligesom det står uklart for mig, hvor meget han egentlig mener det,« siger Inger Støjberg.

Hos Socialdemokraterne »noterer« finansordfører Jesper Petersen (S) sig, at økonomi og indenrigsministeren ikke har anvist nogen finansiering til den retning, han udstikker.

»Jeg vil ikke ind i nogen diskussion af, hvad de radikale vil foretage sig. Jeg konstaterer bare, at vi i regeringen er enig med hinanden i en 2020-plan, hvor der både gives skattelettelser og skabes rum for velfærdsforbedringer. Den hører jeg ikke Morten Østergaard gøre op med,« siger Jesper Petersen, der tilføjer, at de Radikales leder må komme med de principielle betragtninger, han vil.