Pundet sendt på rutsjebanetur efter nyheder om mulig Brexit-udskydelse

Den engelske avis the Evening Standard skriver fredag, at flere ministre mener, at Brexit skal udskydes, hvis Theresa Mays skilsmisseaftale bliver stemt ned på tirsdag.

Pundet er igen i vælten efter usikker om Brexit-afstemningen i næste uge. Foto: EPA/Shahzaib Akber/Ritzau Scanpix  Fold sammen
Læs mere

Pundet hoppede og dansede omkring frokostid fredag, efter den engelske avis the Evening Standard skrev, at den britiske regering formentlig vil udsætte Brexit, hvis statsminister Theresa Mays skilsmisseaftale bliver stemt ned i Underhuset på tirsdag.

Flere ministre vurderer ifølge avisen, at hvis aftalen falder til jorden, er der simpelthen ikke nok tid til at få skrabet en ny Brexit-plan sammen, inden Storbritannien efter den nuværende plan forlader EU den 29. marts. BBCs politiske analytikere skønner, at der stadig er så meget modstand i parlamentet mod Mays exitaftale, at den højst sandsynligt falder til jorden på tirsdag.

I tilfælde af et nederlag har May tre dage til at fremsætte en plan b, der blandt andet kunne indeholde et forslag om at forlænge deadline fra 29. marts til senere på året.

Ideen om en udskudt skilsmisse var nok til at vække pundet til live, og den britiske valuta skød kortvarigt op til 8,31 kroner. Tidligere på dagen blev pundet handlet i en kurs omkring 8,24.

Valutaen trak sig dog lidt tilbage igen, da en talsmand for May afviste Evening Standards artikel og sagde, det stadig er regeringens politik at få ordnet skilsmissepapirerne inden udgangen af marts. Tidligere på ugen var der røster fra Bruxelles om, at flere britiske embedsmænd havde forhørt sig om muligheden for en forlængelse af Artikel 50 - den paragraf, der fastsætter rammerne for en udtræden af EU.

»Ser vi frem, så tror vi, at pundet skal styrkes, når vi får mere afklaring, men det er svært at forudsige præcis, når det sker. De to mest negative scenarier er, hvis briterne enten crasher ud af EU uden en aftale, eller der kommer nyvalg,« siger Mikael Olai Milhøj, senioranalytiker i Danske Bank, i en kommentar.

»Vi tror, at det mest sandsynlige er enten, at Theresa Mays aftale (eller noget der minder om det) bliver stemt igennem på et senere tidspunkt, eller at politikerne udskriver en ny folkeafstemning, hvor målingerne tyder på, at briterne i så fald vil omgøre beslutningen. Problemet er jo desværre nok, at vi skal tættere på tidsfristen, før vi for alvor bliver klogere,« tilføjer han.

Ifølge Danske Banks prognose kan pundet stige til 9 kroner, hvis en Brexit-aftale bliver vedtaget. Forlader Storbritannien til gengæld EU uden en aftale, kan pundet dykke helt ned til 7,45 kroner, hvilket vil være tæt på eurokursen. Ender Brexit-kaosset derimod med en ny folkeafstemning, hvor briterne stemmer for at blive i unionen, kan valutaen klatre til 9,3 kroner, ifølge Danske Bank.