PSO-afgift kan blive lagt over på indkomstskatten

Klima- og energiministeren fremhæver flere fordele ved at fjerne PSO-afgift og finde pengene via personskat.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København: Der er ingen vej udenom. Inden 1. januar 2017 skal V-regeringen have fundet og implementeret en løsning for, hvad man vil gøre ved den milliardstore PSO-afgift, som ifølge EU-Kommissionen er traktatstridig.

Problemstillingen er ved at udvikle sig til en hovedpine for regeringen, der i forvejen forsøger at finde milliarder til at gennemføre skattelettelser i efteråret.

Nu er der stadig flere tegn på, at PSO-afgiften bliver en del af efterårets forhandlinger om finansloven.

På et samråd tirsdag fremhæver energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) flere fordele ved ordne PSO-problemet med den såkaldte finanslovsløsning. Her skal pengene, som navnet antyder, findes via finansloven.

Hvis regeringen vælger den løsning, bliver det op til finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) at finde et flertal for at lukke hullet efter den traktatstridige PSO-afgift.

Det kan enten ske ved at at hæve andre skatter- og afgifter, hvilket går imod Liberal Alliances og De Konservatives ønske om at sænke skatten. Eller ved at man skærer i offentlige udgifter, hvilket Dansk Folkeparti formentlig vil være imod.

Lars Christian Lilleholt fremhæver dog flere fordele ved at hæve personskatten og til gengæld lade danskere og virksomheder slippe billigere på elregningen.

»Regeringen har et skattestop, men netop den fremtidige finansiering af PSO-afgifterne er undtaget, fordi vi er klar over, at PSO-afgiften udgør en væsentlig økonomisk størrelse«, siger Lars Christian Lilleholt.

Pengene fra PSO-afgiften bruges til at finansierer grønne initiativer som vindkraft og solceller. De penge vil så i stedet komme fra højere personskatter.

»Med personskatteløsningen fjernes grundlaget for EU-Kommissionens kritik én gang for alle«, siger Lars Christian Lilleholt, der samtidig mener, at løsningen vil indebære væsentlige samfundsøkonomiske gevinster.

»Det skyldes, at de forvridende effekter i skattesystemet samlet set mindskes, hvis PSO-afgiften forsvinder og personbeskatningen stiger«, siger Lars Christian Lilleholt.

Han peger på, at både husholdninger og virksomheder vil få lavere udgifter til elforbruget. Og det kan også hjælpe på det grønne-regnskab, mener ministeren.

»Det vil blive mere fordelagtigt at bruge eldrevne varmepumper i husholdningerne frem for oliefyr«, siger Lars Christian Lilleholt.

Samtidig vil virksomhedernes lavere udgifter til el ifølge ministeren også komme de skattestigningsramte danskere til gode i form af lavere priser, højere løn eller højere indtjening.

»Samlet set vil omlægningen gøre skattesystemet mindre forvridende og reducere husholdningernes skattebelastning«, siger Lars Christian Lilleholt.

Han understreger dog, at regeringen ikke har lagt sig fast på en model og løbende taler med både EU-Kommissionen og Folketingets partier.

»Vi går efter den bedste løsning for Danmark, som sikrer, at det ikke bliver dyrere for virksomheder og husholdningerne«, siger Lars Christian Lilleholt.