Prognose: Din boligs pris stiger 2,5 procent næste år

Lejlighedspriserne er steget med omkring syv procent på bare et år. Men ifølge regeringen skal vi ikke regne med samme vækst i friværdierne i de kommende år.

Boligpriserne stiger kun moderat i år og næste år, vurderer regeringen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Michael Jensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I løbet af 2013 er boligpriserne generelt steget pænt over det meste af landet. Men finanskrisen sætter stadig sine spor, og vi skal ikke regne med store prisstigninger de kommende år.

Sådan lyder konklusionen i Økonomisk Redegørelse december 2013, som regeringen netop har offentliggjort. 


»Siden årsskiftet har de danske huspriser generelt været stigende. Et lavt antal handler og lange salgstider peger imidlertid på, at boligmarkedet stadig er skrøbeligt,« lyder det i afsnittet om boligmarkedet.

I løbet af det seneste år (fra september 2012 til september 2013) er priserne på ejerlejligheder steget med syv procent, hvilket især har været drevet af udviklingen i København, hvor to tredjedele af alle lejlighedshandler finder sted.

Regeringen forventer, at boligmarkedet vil stabilisere sig i de kommende år og huspriserne stige med omkring 2,5 procent både i 2013 og 2014. Det svarer til, at boligpriserne stiger en anelse mere end inflationen. I 2015 ligger forventningen på en prisstigning på to procent.

Ifølge Økonomisk Redegørelse vil en kombination af stigende renter på den ene side og bedre takter på arbejdsmarkedet og høje opsparinger i de private husholdninger på den anden side sikre en lille fremgang i huspriserne.

»Stigende renter vil lægge en dæmper på udviklingen i boligpriserne, mens den gradvise fremgang i beskæftigelsen og indkomster til gengæld vil understøtte boligmarkedet de kommende år,« lyder det i prognosen.

Konklusionerne om boligmarkedet lyder næsten som et ekko af Nationalbankens seneste prognose for dansk økonomi, som blev offentliggjort i går.

Også her var vurderingen, at boligpriserne stiger moderat over de kommende år med 2,3 procent i 2013 og 1,8 procent i 2014.

Nationalbankdirektør Lars Rohde fortalte også, at der bliver holdt skarpt øje med boligpriserne, fordi en kommende boligboble kan være en trussel for dansk økonomi.

»Vi mener ikke, at stigningen indtil nu er ubegrundet. Det betyder ikke, at priserne ikke kan falde. Men det betyder, at der ikke er stærke faresignaler på boligmarkedet. Men priserne i Københavns-området kan nok heller ikke blive ved med at stige med 10 procent om året,« sagde han til Berlingske Business. 

I regeringens prognose bliver der ikke skrevet om mulige boligbobler, men den høje andel af kortvarige rentetilpasningslån uden afdrag bliver igen nævnt som en mulig trussel.

»Til trods for de stigende afdragsbetalinger er der fortsat omkring halvdelen af den udestående realkreditgæld, der er finansieret gennem afdragsfrie lån med relativt kort løbetid. Det kan i særlige situationer, eksempelvis med kraftige stigninger i de korte realkreditrenter, udgøre en risiko for stabiliteten på det danske boligmarked og kreditmarked.«

Den klare advarsel skal ses i sammenhæng med, at regeringen i slutningen af november fremsatte et lovforslag, der simpelt fortalt sætter en grænse for, hvor meget renten på kortvarige F1-lån kan stige i løbet af ét enkelt år på fem procent. Stiger renten mere, bliver obligationerne bag boliglånet konverteret til at have længere løbetid og fast rente.