Privatkunder skal slå koldt vand i blodet – men måske skifte bank

Privatkunderne i landets banker skal se tiden an, inden de lader sig gribe af snakken om minusrenter på indlånskonti.

Hos Jyske Bank kom det tirsdag frem, at man i IT-afdelingen forbereder sig på at gøre systemerne klar til at behandle minusrenter for privatkunder. Arkivfoto: Jens Nørgaard Larsen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Du kan roligt vente med at hæve formuen og placere den under hovedpuden, hvis du er bange for, at minusrenterne opsluger den.

Det siger en række eksperter, der dog peger på bankskifte som en mulighed, hvis minusrenterne alligevel kommer.

For tiden spekuleres der i minusrenter for både erhvervs- og privatkunder, og der er mange holdninger til, om de bliver en realitet eller ej. I en række banker er de det allerede for erhvervskunder, mens ingen endnu, med undtagelse af FIH Erhvervsbank, der er under afvikling, har turdet tage første skridt og gøre det samme for privatkundernes konti.

Tirsdag kom det imidlertid også et skridt nærmere for privatkunder, da det kom frem, at Jyske Bank ser det som en reel mulighed at give privatkunderne minusrenter på indlånskonti. Det gjorde det, da ordførende direktør Anders Dam løftede sløret for, at banken går i gang med at forberede IT-systemerne på at kunne håndtere både plus- og minusrenter.

Dermed er det også en mulighed, som privatkunder skal begynde at overveje kan blive til virkelighed. Selv om banken ikke har aktuelle planer om at gøre renterne på indlånskonti til virkelighed, så forbereder de sig.

»Det er ikke lige oppe over. Det tager flere måneder at rette systemerne til,« sagde Anders Dam da til Børsen.

Overvej bankskifte

Alligevel er minusrenterne tættere på at blive en realitet end før, og derfor kan privatkunder begynde at overveje, hvad de vil gøre, hvis de skal til at se negative tal på deres indlånskonti.

»Jeg vil rådgive forbrugerne til at se, om de skal skifte bank. Men man skal se på, hvilke forretninger man ellers har med banken, og hvor tilfreds man er med dem,« siger seniorøkonom i Forbrugerrådet Tænk Morten Bruun Pedersen.

Han mener, det er vigtigt, at man ser på alle sine bankforretninger og også overvejer de gode services, inden man skifter.

Udnyt situationen

Ifølge finansiel kommentator og direktør i Finanshuset i Fredensborg, Kim Valentin, står nogle bankkunder lige nu i en situation, hvor de har noget at forhandle med, og det skal man udnytte.

»Man skal forhandle hårdt på udlånsrenten, hvis man har lån, for der er nogle meget store marginaler derovre i øjeblikket, Hvis man er en god kunde, kan man faktisk arbejde meget med bankerne,« siger Kim Valentin.

Han ser ikke kun minusrenterne som en dårlig ting, idet de kan være med til at motivere bankkunderne til at lade deres penge arbejde frem for at have dem stående passivt på en indlånskonto.

Desuden er der et vigtigt tidsperspektiv i hele rentediskussionen, for det er meget forskelligt, hvilke behov man har hvornår. Og hvis man har en lang tidshorisont, kan man bedre løbe en risiko, mens man skal følge situationen nærmere, hvis man er tættere på at skulle bruge pengene.

Prøveballoner

Partner i Mybanker.dk John Norden mener, at Jyske Bank sender en prøveballon op, fordi det stadig er lettere at have pengene i lommen, hvis der kommer minusrenter. Hvis de alligevel skulle blive indført, mener han ikke, at det bliver over hele linjen.

»Det er et signal om, at man gør noget klar, men det er jo ikke det samme som at gøre det. Jeg kan blive ved med at finde banker, der ikke vil gøre det, og så må man jo bare skifte bank,« siger John Norden og påpeger, at det langt fra vil være alle banker, der har nok likvider til at have incitament til at bringe minusrenter i spil.

Hos Forbrugerrådet Tænk mener man også bare, at nogle banker lige nu lurepasser for at se, hvordan reaktionerne bliver hos forbrugerne, der bare skal vente og se tiden og situationen an.

»Jeg tror, det er prøveballoner for at se, hvordan reaktionerne bliver. Jeg tror, der er mange forbrugere, der bliver stærkt provokerede af negative indlånsrenter, for det er modsat af, hvad vi er vant til. Men jeg synes, man skal sætte sig ned og kigge nøgternt på sine bankforretninger,« siger seniorøkonom Morten Bruun Pedersen.

Det forventes snart, at Skat melder ud, at det bliver muligt for privatkunder at trække renteudgifter på opsparingen fra i skat, og dermed vil det blive nemmere for bankerne at opkræve penge fra kunderne med minusrenter på indlånskonti.