Privatiseringer vil give milliardgevinst

De økonomisk trængte kommuner ville få nye milliarder at råde over, hvis de blot privatiserede en række af deres selskaber.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Samtidig ville man opnå en ukendt, men endnu større milliardgevinst, fordi private virksomheder er mere effektive end offentlige.

Det viser en ny undersøgelse, som analysevirksomheden Capacent har foretaget for tænketanken Cepos, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten fredag.

Ifølge undersøgelsen vil en privatisering af de mest oplagte kommunale selskaber indbringe et provenu på 26,6 mia. kr., men de knap 100 virksomheder som Kommunedata, Kommunekemi m.fl. udgør i virkeligheden en lille andel af det samlede potentiale.

Den største gevinst ligger slet ikke i selve salget. Det er derimod i den forventede forbedring af effektiviteten som følge af privatiseringen.

Det er privatiserings-eksperten, professor Martin Paldam fra Aarhus Universitet, helt enig i:

»Virksomheder bliver langt mere effektivt drevet, når de bliver privatiseret. Det viser alle erfaringer. Derfor er der ud fra et økonomisk synspunkt slet ingen tvivl om, at man bør privatisere disse virksomheder. En række virksomheder ligger lige til højrebenet, men langt flere kunne gøres privatiserings-modne, hvis man ville.«

Tænketanken Cepos holder fredag en konference om privatiseringen i Danmark, som man mener er gået mere eller mindre i stå under den borgerlige regering.

Cheføkonom Mads Lundby Hansen peger på, at den tidligere SR-regering fra 1993 til 2001 privatiserede for godt 37 mia. kr. - fortrinsvis statslige virksomheder, mens VK-regeringen foreløbig kun har privatiseret for godt et par milliarder kroner.