Privatforbruget er gået en smule i stå

Danskerne brugte for 33 mia. kr. på deres dankort i maj, og umiddelbart svarer det til en fremgang på 5,8 pct. i forhold til samme måned året før.

ARKIVFOTO Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner

Ifølge flere økonomer er der dog ikke tale om en forbrugsfest. Hvis man renser dankortomsætningen for mobiloverførsler mellem forbrugerne, er der ifølge Dansk Erhvervs beregninger i stedet tale om en vækst på 3,9 pct. Den fremgang giver ikke anledning til videre optimisme hos økonomerne, der påpeger, at omsætningen ligger på niveau med januar og februar.

- Så meget tyder på, at væksten i det private forbrug er gået i stå. Dagens tal lover dermed ikke specielt godt for væksten i resten af året. Der er desværre ikke rigtigt så meget gang i det private forbrug, at det kan forventes at blive en stærk drivkraft for vækst i år, skriver Steen Bocian, cheføkonom hos Dansk Erhverv, i en kommentar.

Cheføkonomen bemærker, at forbruget de seneste to år er steget ganske pænt og understreger, at der ikke længere er en egentlig forbrugskrise herhjemme.

- Men vi har altså bestemt heller ikke en forbrugsfest, skriver han i kommentaren.

I Danske Bank er cheføkonom Las Olsen enig i, at dagens dankorttal tyder på en sløj forbrugsvækst. Han regner alligevel med, at privatforbruget kommer til at spille en stor rolle i at holde opsvinget i gang herhjemme i år. Lønstigninger på omkring 2 pct. og stort set flade priser giver folk flere penge mellem hænderne.

- Det vil normalt blive omsat i stigende forbrug. Også selv om vi stadig er meget tilbageholdende med at låne penge, som vi ellers plejer, når der er opsving i forbruget. Men man kan ikke udelukke, at forbrugerne vil vælge at spare endnu mere op af den stigende indkomst, og det kan dagens tal være et signal om, siger Las Olsen i en kommentar.

/ritzau/FINANS