Private jobrådgivere ruster sig til vækst

Det private marked for jobrådgivere lukrerer på den stigende ledighed, og flere aktører ruster sig netop nu til en tid med flere kunder i butikken.

Læs mere
Fold sammen
Det private marked for jobrådgivning er langsomt ved at vågne. Ledigheden stiger måned for måned, og det samme gør behovet for aktivering, jobrådgivning og efteruddannelse af ledige på dagpenge eller kontanthjælp.

”Vi kan mærke, at der er stigende ledighed og efterspørgsel efter kurser i systemet, og det prøver vi selvfølgelig at ruste os til med lokaler, maskiner og flere lærekræfter,” siger Helmer Siim, direktør for Netcom, som leverer kurser til ledige.

Det samlede private marked for jobrådgivning befinder sig netop nu i en brydningstid. Dels på grund af den stigende ledighed, som har rundet 100.000, og dels fordi kommunerne fra første august har overtaget den samlede beskæftigelsesindsats, så de også skal servicere de a-kasse-forsikrede ledige fra staten.

På de kommunale jobcentre foregår omkring en tredjedel af aktiveringen gennem private jobkonsulenter, men det er endnu for tidligt at sige, hvorvidt ændringerne i beskæftigelsesindsatsen også vil betyde en stigning i brugen af private aktører. Men flere virksomheder i branchen satser på stigende efterspørgsel. En af dem er Institut for Karriererådgivning:

”Antallet af ledige gør selvfølgelig, at aktivitetsniveauet hos os er markant stigende. Vi har lige ansat ti ekstra konsulenter, og vi er ved at slå yderligere en chefstilling op i Region Hovedstaden på baggrund af denne øgede aktivitet,” siger administrerende direktør Frank Schyberg.

De private jobkonsulenter har været igennem en svær periode de senere år. Dels er priserne blevet presset i bund, og dels har manglen på arbejdskraft gjort, at en stor del af markedet er forsvundet.

”Men man må antage, at der bliver mere at lave, når der bliver flere ledige,” spår Jørgen Borre Larsen, direktør i Jobrådgivernes Brancheforening, hvis medlemmer tager sig af omkring 60 procent af markedet for privat jobrådgivning.