Private bankkunder betaler for konkurser

Almindelige danskere betaler nu prisen for finanskrisen i form af markant højere bankrenter.

Læs mere
Fold sammen
Virksomhederne slipper fortsat billigere end husholdningerne, selvom antallet af konkurser er i kraftig vækst.

Det skriver dagbladet Børsen.

Forskellen mellem ind- og udlånsrenterne - den såkaldte rentemarginal - er således markant højere for private end for virksomheder. Analytikere spår, at rentemarginalerne skal fordobles det kommende år på grund af flere konkurser, stigende pengemarkedsrenter og en 35 mia. kr. dyr bankpakke.

- Når bankerne bliver pressede, så er rentemarginalerne en måde at øge indtjeningen på. Det er også en naturlig følge af, at kreditværdigheden for mange virksomheder er faldende på grund af den økonomiske nedgang. Der har været tale om, at marginalerne skal fordobles, så de kommer op på niveau med starten af halvfemserne. Så når Nationalbanken sænker renten yderligere, vil bankerne enten være træge eller slet ikke følge med ned, siger Christian Hede, bankanalytiker i Jyske Bank.

Fordobles bankernes marginaler, vil den gennemsnitlige forskel på ind- og udlån for private ende på ca. 9 pct., mens virksomheder kan nøjes med en forskel på ca. 5 pct., og det får økonom i Forbrugerrådet Carsten Holdum til at rynke brynene.

»Bankerne bruger finanskrisen som en undskyldning for at hæve priserne og er lige for tiden i gang med at overvælte regningen til de danske forbrugere. Det virker stødende al den stund, at det er på erhvervssiden, der er flest konkurser,« siger han.

- mja