Privatansatte ramt ti gange hårdere af jobkrise

For hver gang der er en, som melder sig arbejdsløs hos de offentlige a-kasser, er der ti, der gør det hos de private.

Foto: Scanpix
Nye tal fra lønmodtagernes hovedorganisation, LO, slår fast med syvtommersøm, at det især er ansatte på det private jobmarked, som er i risikozonen for at miste deres job, som følge af den verdensomspændende økonomiske nedtur, skriver dagbladet Børsen tirsdag.

»Det er under økonomiske kriser som den nuværende, at værdien af den højere grad af jobsikkerhed, som traditionelt følger med en offentlig ansættelse, for alvor bliver anskueliggjort. Det kan godt være, man har en lidt lavere løn end i det private, men den øgede jobsikkerhed er bestemt ikke at kimse af, når ledigheden pludselig stryger i vejret hos de private,« siger ekspert i arbejdsmarkedsforhold og vismand i Det Økonomiske Råd Michael Rosholm.

Beregningerne fra LO, som er baseret på Danmarks Statistiks tal for den registrerede ledighed, viser, at hvor køen hos de private a-kasser, som f.eks, TIB, Metal og NNF, er steget med over 40.000 personer siden maj 2008, er antallet i de offentlige a-kasser, som f.eks. DLF, SLA og FOA steget med lidt under 5000.

Men selvom skolelærerne, sygeplejerskerne og sosu-assistenterne, samt de offentligt ansatte funktionærer og akademikere altså sidder relativt stabilt i jobsadlen i sammenligning med deres privatansatte kollegaer inden for især byggeri og industri er det dog langt fra ensbetydende med, at de bør føle sig på 100 pct. sikker grund.

»Det er bemærkelsesværdigt, at vi under denne krise faktisk har set en stigning på 4000 i tilstrømningen af ledige til de offentlige kasser,« siger cheføkonom i LO Jan Kæraa Rasmussen til dagbladet Børsen.

Og den stigning finder lønmodtagernes økonom det faktisk umiddelbart svært at forklare.

»Hvor nogle kan være udtryk for medlemmer af offentlige a-kasser, som kortvarigt har prøvet lykken på det private jobmarked og nu har mistet det private job, kan det lige så godt være folk, der mister deres offentlige job som følge af nedskæringer i de økonomisk mest trængte af kommunerne. Det er under alle omstændigheder noget, vi vil holde øje med i den kommende tid, da et bidrag fra det offentlige til den nuværende ledighedskrise, er det sidste, vi har brug for,« siger LO's cheføkonom.